Izvor: Magyar Szó, 28.Avg.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posebni autobusi za učenike u Kanjiži

Proteklih nedelja, roditelji u opštini Kanjiža izrazili su svoju zabrinutost oko toga da li će njihova deca morati od prvog septembra svakodnevno da putuju sa migrantima u školu. Roditelje brine prvenstveno zdravstveno stanje migranata i njihova higijena, koja bi eventualno mogla da ugrozi njihovu decu. Roditelji su napisali peticiju u kojoj su od srpske vlade zahtevali da osigura posebne autobuse za đake koji putuju. Aleksandar Vulin, ministar za socijalna pitanja, pre nedelju dana je posetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Kanjižu i tom prilikom je rekao da nije u planu odvajanje učenika od migranata i da ne shvata razlog besa roditelja.

Preduzeće „EnKa Putnički” i lokalna samouprava su međutim zahtev roditelja smatrali opravdanim i u četvrtak pre podne su i zvanično predstavili obnovljene autobuse kupljene u Nemačkoj, koji će decu prevoziti do škole.

- Lokalna samouprava je protekla dva meseca radila na tome da se đaci od septembra mogu voziti bezbedno. Naše mišljenje se slaže sa mišljenjima roditelja koji su formulisali i potpisali peticiju upućenu srpskoj vladi – izjavio je gradonačelnik Kanjiže Mihalj Bimbo. Kao rezultat tog rada, privatno preduzeće „EnKa Putnički” je uz pomoć lokalne samouprave kupilo pet autobusa.

Direktor firme Miroslav Zelen je izjavio da je ovo prvi korak, i da će ubuduće učiniti sve ne samo u cilju sigurnog prevoza đaka, nego i svih žitelja opštine. Postoji mogućnost da preduzeće kupi još nekoliko autobusa.

Robert Lacko, predsednik skupštine opštine je izjavio da su sa zamenikom gradonačelnika Ervinom Hužvarom potražili i rukovodioce „Suboticatransa” koji su rekli da nisu u mogućnosti da kupe nove autobuse, ali su obećali da će obratiti posebnu pažnju na čistoću vozila i da će ih svakodnevno dezinfikovati. Lacko je dodao da će u cilju ispunjenja ovog obećanja, poslati inspektore na teren koji će svakodnevno pažljivo pratiti prevoz učenika. Pored toga, rekao je i da će od prvog septembra svaka škola i predškolska ustanova u opštini dobiti policijski nadzor.

U vezi izbeglica koje borave u opštini, Robert Lacko je izjavio da su u Kanjiži, Martonošu i Horgošu učinjeni određeni koraci koji daju rezultate: migranti se više ne zadržavaju masovno u centrima naselja, a autobusi ih od centra za odmor izbeglica prevoze direktno u atar Horgoša, kao što to čine i autobusi iz drugih opština. Za sada je stanje kritično u okolini stare železničke stanice i šumice Kamaraš, ali se očekuje poboljšanje situacije i na tim lokacijama za nekoliko dana.

Juče je Kanjižu posetio pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. On je otišao do mesta obezbeđenog za odmor izbeglica, gde se u proseku zadržava oko petsto migranata, ali njihov broj stalno varira jer mnogi odlaze a mnogi i dolaze. Bugarski je obećao 35 tona hrane za izbeglice a govorio je i o tome da se moramo pripremiti za to da prihvatimo izbeglice i u zimskom periodu.

- Sa ovom količinom hrane ne pomažemo samo ljudima u nevolji, nego olakšavamo i situaciju u kojoj se nalazi lokalna samouprava. Srbija mora aktivno da učestvuje u osnovnom snabdevanju izbeglica. Pregovaramo sa vladom da stvorimo osnovne uslove za prihvatanje migranata i tokom zime – izjavio je Bugarski.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.