Poseban režim ishrane u novosadskim vrtićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseban režim ishrane u novosadskim vrtićima

Proširenjem kapaciteta centralne kuhinje "Radosnog detinjstva", za decu iz islamskih porodica, kao i za one koji imaju specifičnu ishranu, u novosadskim vrtićima se od prvog oktobra pripremaju posebni obroci. Od oko 16 hiljada dece, do sada je 150 na posebnom režimu ishrane.

Jelovnik sa posebnim režimom ishrane podrazumeva standardna četiri obroka, s tim što se deci koja su alergična ili netolerantna na neku hranu, ta hrana ne servira, a za decu islamske veroispovesti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odabiru namirnica, iz ishrane se izbacuje svinjsko meso.

"U tomsmislu, za doručak znači ako je eventualno stišnjena šunka, odnosno slanina, mi umesto nje služimo sardinu ili tunjevinu, ili recimo pileća prsa u omotu, a kada je reč o ručku, to su faktički ista jela na jelovniku kao i za drugu decu, osim što nema učešća svinjskog mesa u njima, tako da se za ručak umesto svinjetine daje piletina, riba, odnosno juneće meso", kaže Dejan Bašić, upravnik službe ishrane Radosnog detinjstva.

I za slane, i za slatke obroke, u kuhinji "Radosnog detinjstva", vodi se računa o tome da deca na dnevnom nivou unesu dovoljnu količinu potrebnih vitamina i minerala, odnosno, da ishrana bude raznovrsna.

"Procentualni raspored energetskih potreba na tanjiru treba da iznosi, ugljeni hidrati se kreću od 50 do 60%, masti 20 do 30%, i ostatak čine proteini", veli Jelena Zarić, nutricionistkinja.

Roditelji koji žele da prijave decu za poseban režim ishrane, to mogu učiniti podnošenjem zahteva u Upravnoj zgradi "Radosnog detinjstva", nakon čega će zahtev biti razmotren i usvojen ukoliko za to postoje mogućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.