Pomoći ćemo siromašnim da plate dug za komunalije

Izvor: Blic, 22.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoći ćemo siromašnim da plate dug za komunalije

SREMSKA MITROVICA - Branislav Nedimović, novi gradonačelnik Sremske Mitrovice, obećao je odbornicima, ali i Mitrovčanima, neposredno nakon što je izabran da će biti „gradonačelnik svim građanima Mitrovice, bez obzira na političko opredeljenje". Pored toga, kao jedan od svojih osnovnih ciljeva na mestu prvog čoveka grada, navodi „nastavak evropske perspektive grada" i „privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Lična karta
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Branislav Nedimović rođen je 27. novembra 1977. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a magistarski rad iz oblasti finansija i bankarstva uskoro će braniti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Tri puta je biran za poslanika u republičkom parlamentu sa poslaničke liste DSS, a na to mesto je, nakon izbora za gradonačelnika, podneo ostavku. Oženjen je i otac je devojčice od 14 meseci. Nema omiljeno mesto za izlazak, a hobi mu je igranje fudbala sa komšijama.

Najveći problem Sremske Mitrovice je visoka stopa nezaposlenosti zbog loše sprovedene privatizacije i propasti velikh preduzeća, poput „Mitrosa", „Matroza", „Šećerane", „Dijane". Koji su Vaši prvi koraci u cilju smanjenja nezaposlenosti?

- Nasledili smo tešku situaciju s početka 2000. godine kada je Sremska Mitrovica kao razvijen industrijski centar dosta nespremno ušla u privatizaciju. Rešenje je bilo u otvaranju novih radnih mesta i industrijskih zona i privlačenju domaćih i stranih investicija. To je najbolja borba protiv nezaposlenosti, jer je prema statističkim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje 2004. godine, kada je opcija DSS-DS preuzela vlast na lokalu bilo 13.500 nezaposlenih, dok je sad taj broj zvanično smanjen na 9.500. Sa dolaskom kompanija poput „Melera" i „Metalfera" u poslednjih godinu i po dana broj nezaposlenih je smanjen za oko 2.000 radnika. Moj posao biće realizacija sedam već potpisanih ugovora sa stranim i domaćijm investitorima, čime će se otvoriti više hiljada radnih mesta. Naše predizborno obećanje o novih 4.000 radnih mesta u Mitrovici ostvariće se, pre svega kroz grinfild investiciju kompanije „Boksmark", koja će zaposliti više od 1.000 radnika. Tu je i slovenačka kompanija „Kigo", koja na jesen otvara veliki logistički centar za jugoistočnu Evropu u oblasti proizvodnje kranova, u sektoru usluga dolazi nekoliko kompanija „Tuš", „Merkator", „Idea", „General auto". Realno je da se do kraja 2009.godine zaposli još najmanje 2.500 radnika.

Šta ćete konkretno uraditi na poboljšanju položaja socijalno ugroženih Mitrovčana? Da li će se konačno usvojiti program za regresiranje dugova građana iz ove kategorije prema javnim preduzećima?

Dan za prijem građana

Pošto među Mitrovčanima važite za čoveka iz naroda, da li ćete razbiti mit o predsednicima opštine kao večno prezauzetim političarima, nedostupnima za obične ljude i njihove probleme?

Kada se završi konstituisanje lokalne samouprave, odrediću jedan dan samo za prijem građana, rezervisan za rešavanje njhovih problema, jer sam ja tu za njih. U Mitrovici me svi poznaju, a građani me i sad zaustavljaju da me pitaju ili nešto predlože.

Namera nam je da u budžetu za 2009. godinu učinimo neophodna pomeranja prema socijalno ugroženima, žrtvama procesa tranzicije. Budžet će se proširiti u cilju rešavanja nagomilanih problema, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Plan za narednu godinu je da sa svim javnim preduzećima donesemo jedinstvenu odluku na nivou grada o regresiranju socijalno ugroženih kategorija stanovništva za troškove komunalnih usluga, „Vodovod" je već ušao u taj postupak, pri čemu će osnovni kriterijum biti materijalno stanje korisnika.

Kakav je Vaš stav prema novonastaloj političkoj situaciju u Sremskoj Mitrovici, i blokadi rada lokalnog parlamenta zbog nepostojanja kvoruma, kao i glasine o raskidu koalicije sa radikalima, te formiranju nove stranačke većine DSS-DS?

Ovo nije situacija karakteristična samo za Sremsku Mitrovicu. U celoj Srbiji još uvek nije završeno konstituisanje lokalnih samouprava, još uvek postoje različite opcije. Za sada je ovde završen proces formiranja izvršnih organa Skupštine grada, predstoji nam imenovanje direktora javnih preduzeća, nadam da će uskoro i to biti završeno. Nemam komentar, jer su odbornici skupštine za to nadležni, oni biraju, dok je moj posao da po zakonu izvršavam budžet i da se staram da opštinska uprava zajedno sa javnim preduzećima funkcioniše što bolje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.