Položen kamen temeljac za novu zgradu RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2017, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za novu zgradu RTV

Posle 18 godina od rušenja stare zgrade Radio-televizije Vojvodine, koju su srušile rakete NATO alijanse, danas su na Mišeluku, u Novom Sadu, kamen-temeljac  za novu zgradu RTV-a položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović. 

Predsednik Vučić je tom prilikom izjavio da je NATO pakt pre 18 godina, zbog pogrešne politike, bombama odgovorio novinarima i sravnio sa zemljom zgradu koja je stajala na tom mestu.

Vučić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da je današnje polaganje kamena temeljca, zbog svega toga, mnogo više od početka radova na nekom građevinskom objektu.

"Suočeni sa ruševinama, mi smo promenili onaj deo mentaliteta koji nas je terao da samo tugujemo, kukamo i da se žalimo... mi smo počeli da radimo, da gradimo tamo gde su drugi rušili, da sve bude bolje, više i snažnije, zamenili smo suze znojem", istakao je on.

Vučić je dodao da je nakon bombardovanja 1999. godine ostalo mnogo porušenih mesta i objekata, za šta je kriv NATO pakt, ali da ni oni koji su došli na vlast posle 2000. godine nisi znali šta da rade sa tim nasleđem.

"Danas mogu da kažem koliko je značajna Radio-televizije Vojvodine, toliko je značajan i Žeželjev most, ali i enciklopedika Matice srpske i fasade u Novom Sadu, jer evropska prestonica kulture mora da bude uređenija", rekao je on.

Vučić je rekao da je danas u Novom Sadu, sa pokrajinskim i gradskim rukovodstvom, imao sastanak u vezi sa obeležavanjem 100. godišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kralјevini Srbiji, te da je odlučeno da centralna proslava bude u Beogradskoj areni, jer je ta odluka 1918. godine najveći značaj imala upravo za Beograd.

Predsednik Srbije je rekao da mu nije jasno zbog čega je onima, koji su pre 18 godina palili naše zgrade, Radio-televizije Vojvodine bila kriva, te da ni posle 18 godina građani isto misle o njima i da nisu promenili mišljenje.

"Napravili su samo to da postanemo čvršći, snažniji i otporniji, da ljubimo slobodu i nezavisnost Srbije. Zato građani, podignite glavu, živite u nezavisnoj Srbiji, koja nikada neće dozvoliti da bude srušena i ponižena", zaključio je on.

Kako je naveo, nova zgrada RTV imaće 18.000 kvadrata i biće "najmodernija, svetla, prostrana".

"Sa ove zgrade će se ponovo videti ceo Novi Sad i biće emitovan program za sve ljude, nacije, narodnosti, kako već hoćete da kažete, koji žive u Vojvodini i koji će u punoj meri biti poštovani", rekao je Vučić.

Mirović: Bilo je skepse, ali zgrada će biti gotova do polovine 2019.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je prisutne na prošlogodišnju skepsu sa kojom je dočekana njegova najava o izgradnje nove grade i dodao da ta skepsa nije bila čudna "posle svih praznih priča" koje smo slušali godinama.

Mirović je rekao da će radovi na zgradi biti završeni najkasnije do polovine 2019. godine.

On je istakao da nema želju da utiče na unutrašnje odnose i uređivačku politiku Radio-televizije Vojvodine, što je, kako kaže, poštovanje ka simbolici Radio-televizije Vojvodine koju ona ima za celu zemlju, jer je RTV model koji treba gledati, s obzirom na program koji se emituje na srpskom i na 14 jezika nacionalnih manjina.

"Nova zgrada biće na ponos svih nas, biće najmodernija i zaposleni u RTV će imaće najbolje uslove za rad", istakao je on i podsetio na davne '80-e, kada je upravo kao novinar TVNS zaradio svoj prvi honorar.

Pastor: Zatvaranje u kulturne krugove dovodi do provincijalizma

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, izjavio je da je Radio-televizija Vojvodine "progovorila" kroz televizijski Dnevnik pre 42 godine, a da je u osnivačkim aktima tada ostalo zapisano da će TVNS "praviti programe natprosečnog kvaliteta".

"Da li se u tome uspelo? Bilo je uspona i padova, kvalitet se može ocenjivati, ali generacije novinara su se trudile da rade po merilima integriteta i svoje savesti", ocenio je on i dodao da zatvaranje u svoje kulturne krugove dovodi do provincijalizma i da je poguban kako za ovu medijsku kuću, tako i za same nacionalne zajednica koje žive u Vojvodini.

Vučević: Ovo nije poraz rušitelja, već pobeda onih koji grade

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je ocenio da danas, posle 18 godina, skidamo ožiljak sa lica, ali da onaj na srcu ostaje.

"Danas ispravljamo jednu istorijsku nepravdu; danas gradimo, a ne rušimo. Ovo nije poraz rušitelja, već pobeda onih koji grade", istakao je on i dodao da je njegov drugi utisak postojanje zajedništva, sinergije, želje da se gradi i razgovara, a ne jalovo nadgornjavanje.

"Da stojimo uspravno, a ne da ležimo zgrčeno, da verujemo u budućnost i da se za nju borimo", istakao je on i zahvalio predsedniku Vučiću, dvema vladama, a posebno zaposlenima u Radio-televiziji Vojvodine, za sve što su preživljavali.

Koprivica: Štedećemo novac, ali ne i sebe

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine, Miodrag Koprivica, ocenio je da je polaganje temeljca za novu zgradu istorijski trenutak, jer da nije, ne bi se na njega čekalo 18 godina.

Koprivica je podsetio prisutne da RTV već 70 godina proizvodi radijski, a 50 skoro godina televizijski program, te da ona nije samo medijska kuća, nego kulturna vertikala Vojvodine.

"Najavili smo i ispratili svaki važniji društveni događaj, a naša arhiva čuva i baštini različitosti i načine života, koji su svedočanstvo kako se može zajedno i u miru živeti na ovim prostorima", istakao je on.

Koprivica je podsetio da proizvodnja programa na 14 jezika nije spasila ovu kuću od uništenja 1999. godine, te da je od tada, u nemogućim uslovima, proizvedeno tri miliona minuta programa.

"Mi ćemo nastaviti da vodimo naše aktivnost ka tome da Radio-televizije Vojvodine postane centar informisanja u Podunavlju. Činjenica da sredstva iz budžeta jesu sredstva građana, obavezuje menadžment da se prema njima odnosi domaćinski. Obećavamo da ćemo štedeti novac, ali ne i sebe", zaključio je generalni direktor RTV.

Specijalnu emisiju VREMENSKA KAPSULA, posvećenu RTV-u uz koji smo živeli i koji će živeti, možete pogledati ovde.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.