Pokrenut projekat Škola i muzej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut projekat "Škola i muzej"

Spomen - zbirka Pavla Beljanskog pokrenula je projekat "Škola i muzej", čiji je cilj da se učenicima osnovnih i srednjih škola približi institucija muzeja kao čuvara baštine.

Tim povodom će u petak, 21. oktobra, biti potpisani protokoli o saradnji između ovog muzeja i nekoliko novosadskih škola: OŠ "Petefi Šandor", OŠ "Ivo Lola Ribar", Gimnazije "Svetozar Marković", Gimnazije "Laza Kostić", Gimnazije "Isidora Sekulić", Ekonomske škole "Svetozar Miletić", Tehničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole "Mileva Marić Ajnštajn" i Poljoprivredne škole u Futogu.

Iako suštinski različite, škole koje su se uključile u projekat i muzej imaju zajednički cilj - obrazovanje i prenošenje svesti o značaju očuvanja kulturne baštine, ističu iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Protokolom o saradnji su definisane opšte smernice i predmet buduće saradnje, a komunikacija će se odnositi na teme iz kulture, kao i kreativne procese učenja i obrazovanja.

Kako bi uspostavljena saradnja napredovala, produbljivala se i razvijala, delatnosti saradnje biće usaglašene u međusobnim kontaktima koji će prethoditi realizaciji svake aktivnosti, stoji u saopštenju.

Saradnja podrazumeva i besplatan ulaz tokom školske 2016/2017. godine za učenike i nastavno osoblje, upoznavanje sa radom muzeja i uključivanje mladih u različite muzejske projekte.

Jedna od aktuelnih tema je i deo taktilne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog "Dodirni i oseti", kojom muzej tokom oktobra obeležava ovaj mesec posvećen slepim i slabovidim osobama, kao i Dan Belog štapa.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u narednom periodu očekuje proširenje potpisnika protokola i na osnovne novosadske škole i njihovo uključivanje u projekat "Škola i muzej".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.