Podrška mladim istraživačima i inovativnim MSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška mladim istraživačima i inovativnim MSP

Kako bi se pružila podrška mladim istraživačima i inovativnim malim i srednjim preduzećima, Srbija je udružila snage sa Mađarskom putem projekta prekogranične saradnje u vrednosti od 400 hiljada evra. Ideja je da se ojača industrijska saradnja mladih istraživača između Univerziteta u Novom Sadu i Segedinu.

Projekat se fokusira na mlade istraživače, start-up timove i mala i srednja preduzeća u ranoj fazi razvoja. Ideje i veštine, kod mladih su prisutne, ali ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedostaje je razumevanje tržišta i plasiranje proizvoda, ističe profesor Saša Orlović.

„Ovde želimo da ustvari od mali nogu mlade istraživače i student naviknemo da budu sto više preduzetniji, znaci da razvijaju preduzeća i da od neke svoje poslovne ideje naprave zaista neku ekonomsku korist", kaže Saša Orlović, prof. Poljoprivrednog fakulteta.

Uz ovu saradnju, omogućiće se istraživačkim institucijama i studentima da razvijaju nove tehnologije, procese, prototipe i proizvode koji se direktno primenjuju u industriji. A poslovni inkubator je dobar učitelj koji je tu da ukaže i na greške.

„Takođe, da obezbedimo naše mentore, koji će onda da pomognu timovima da te ideje prevedu u poslovne modele, da ih testiraju i da ih kasnije iznesu na tržište", kaže Đorđe Ćelić, direktor Poslovnog inkubatora.

„Mislim da Biznis inkubator ima dobru praksu i znanje kako da poveže kompanije i napravi poslovno okruženje u Novom Sadu. To je za nas veoma vredno i drago mi je što će se to znanje podeliti sa nama", kaže Enike Pito sa Univerziteta u Segedinu.

Planira se da se u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu organizuju i takmičenja u pogledu najboljih ideja, kao i predloga za startapove. Obe strane ističu da bez preduzetništva nema ekonomskog razvoja i to je nešto na čemu treba insistirati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.