Podrška ekonomskom osnaživanju žena na selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ekonomskom osnaživanju žena na selu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je na donatorskoj konferenciji za podršku projektu "Jaka žena - snažno selo" da će to ministarstvo nastaviti da pruža institucionalnu, ali i finansijsku podršku programima za društveno i ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Ona je podsetila da je ministarstvo nedavno raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Srbiji u 2019, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiji je cilj, između ostalog, podizanje nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti.

"Predrasude o generalno nižoj ulozi žena u privredi, ekonomiji i društvu i dalje su, na žalost, prisutne. Posebno zabrinjava otpor prema većem uključivanju žena u oblasti digitalnih tehnologija koje donose progres i ekonomsku dobit. Sa druge strane, sve više se produbljuje digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja", upozorila je državna sekretarka.

Imajući u vidu da su žene na selu, kako je navela, iza dvostrukog jaza, rodnog i digitalnog, a time i ekonomskog, navela je da je Ministarstvo je već sprovelo jedan program za razvoj digitalnih veština žena sa sela, u cilju njihovog digitalnog osnaživanja, ali i radi podsticaja razvoja digitalne ekonomije i e-trgovine u manje razvijenim područjima.

Matić je podsetila da je na prethodnom konkursu odobreno osam projekata nevladinih organizacija za koje je izdvojeno 8,5 miliona dinara.

Projekat "Jaka žena - snažno selo" pokrenula je pokrajinska organizacija za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju, BSC centar, a cilj je da se primenom savremenih znanja i modernih tehnologija poboljša ekonomski položaj i poveća vidljivost udruženja žena sa teritorije Vojvodine.

Konferencijom "Donatorski fruštuk", koja je održana u holu zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, a kojoj su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, turističkih organizacija i agencija, te poljoprivrednih organizacija, obeležen je Međunarodni dan seoskih žena, ustanovljen 2008. od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.