Platili stanove u koje ne mogu da uđu

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platili stanove u koje ne mogu da uđu

BAČKA PALANKA - Fond solidarne stambene izgradnje prema presudi Trgovinskog suda treba da plati firmi „Zečević" iz Bačke Palanke 37 miliona dinara zaostalog duga za 36 stanova solidarnosti koji je trebalo da budu završeni pre dve godine.

Izgradnja je napredovala dok je bilo novca od uplata budućih vlasnika koji su skupim bankarskim kreditima finansirali 50 odsto tih radova da bi došli do krova nad glavom, a Fond za koga je garant opština svoje obaveze nije izvršio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravovremeno.

- Ako opština ne uplati svoj deo, posledice po opštinu, mnoge građane i moju firmu biće ogromne - kaže Dušan Zečević, čija je firma mesecima u blokadi i preti joj stečaj.

- Verovatno bi došlo do sudske prodaje imovine koja se vodi na moju firmu, a to je nekoliko kapitalnih a nezavršenih objekata, zgrada solidarnosti, zgrada pozorišta sa velikim poslovnim prostorom i još dve završene zgrade. Sve to još nije prevedeno u javnim knjigama na nove vlasnike.

Međutim, u opštini kažu da će na ovu presudu biti uložena žalba, jer je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Sud nije imao u vidu da je „Zečević" investitor, a kupac Fond za solidarnu stambenu izgradnju koji je ispunio sve finansijske obaveze, rečeno je na sednici Opštinskog veća.

Poslovna saradnja između lokalne samouprave i DOO „Zečević" počela je pre 20 godina. Firma „Zečević" je započela izgradnju pozorišta i dve stambene zgrade na Pozorišnom trgu, a sve bez čvrstih ugovora, uz stalne izmene i anekse. Iako je Zečević gradio na gradskom zemljištu, on je i izvođač i investitor. Dosta toga rađeno je na reč vlasti. Malo šta je od započetog završeno, a samo pozorište gradi od 1992. godine. I izgradnju zgrade solidarnosti dobila je firma „Zečević", a počela je 2004. sa rokom do 2006. godine, ali ni do danas nije završena.

Porodice koje su uplatile sredstva za stanove uplašene bezuspešno obijaju pragove sudova, a pažnju javnosti skreću stalnim nedeljnim demonstracijama pred opštinom.

- Ako opština ne uplati 37 miliona dinara, „Zečević" ide na doboš jer je dužnik bankama za opremu koju je kupio da bi mogao da radi, a posle toga tek dolazi tužba protiv opštine od koje će se tražiti obeštećenje - kaže Vladimir Grujić, pravni zastupnik Zečevića.

Treba prekinuti spor

Dragoslav Grubor, pravnik iz kompanije „Sintelon", kaže da je proučio čitav slučaj vezan za stanove koji su u toj zgradi kupljeni za radnike „Sintelona". Grubor predlaže da bi bilo najbolje za sve da se prekine sudski spor i da se postigne poravnanje između Fonda solidarnosti i „Zečevića".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prevario građane za više od 2,5 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009

BAČKA PALANKA - Prvostepenom presudom Opštinskog suda u Bačkoj Palanci, na zatvorsku kaznu od četri godine osuđen je Radoslav G. iz Bačke Palanke koji je prevario 70 građana, kao i komapanije Telenor, Telekom "Srbija" i VIP mobajl i tako ih oštetio za više od 2,5 miliona dinara...Vreme...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.