Platežna moć muči kikindske preduzetnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platežna moć muči kikindske preduzetnike

Slaba platežna mog građana još uvek predstavlja najveći problem kikindskim preduzetnicima. I pored pomoći države, nadležni smatraju da je udruživaje preduzetnika jedino rešenje za njihovu istrajnost i opstanak na tržištu.

Država i lokalna samouprava pomažu preduzetnike u Kikindi, ali dok se ne udruže svi koji privređuju na teritoriji grada i dok se preduzetništvo posmatra individualno, neće biti ni oporavka u ionako veoma teškoj situaciji pogotovo u malim i srednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzećima.

"Lično smatram da mnogi preduzetnici greše jer veoma olako shvataju svoj posao. Preduzetnici u današnje vreme sa ovako teškom ekonomskom situacijom moraju da budu udruženi, jaki i istrajni", rekao je Siniša Pašić, predsednik Udruženja preduzetnika Kikinda.

Poslednjih godina veoma je popularno žensko preduzetništvo. Država je obezbedila i određena sredstva kako bi se pospešio rad žena u manjim sredinama, ali i otvorila nova radna mesta. U tom smislu, postoji pozitivan pomak u saradnji.

"Šta god da smo tražili, to smo i dobili. Kakva je trenutna situacija i platežna moć građana, to je nešto sasvim drugo. Ali mi preduzetnici imamo dobru saradnju sa nadležnima", kazala je Slobodanka Tomaš, preduzetnica iz Kikinde.

Oni koji bi ove godine da započnu preduzetnički posao treba da znaju da će se poseban akcenat staviti na očuvanje starih zanata, tako da je na osnovu dobijenih sertifikata moguće da se i započne samostalan posao uz dosta olakšica. Zato je neophodno konstantno informisanje građana.

"Možda da oformimo opet preduzetnički servis kako bi građani koji žele da započnu posao, ali i oni koji su već ušli u preduzetničke vode da dobiju sve informacije koje su im potrebne", rekao je Sandra Stanković, preduzetnica iz Kikinde.

U Vojvodini postoji više od 60.000 preduzetnika, koji zapošljavaju nešto više od 75.000 radnika. U Kikindi privređuje oko hiljadu privatnika i na otvorenu jednu firmu, jedna se i u isto vreme zatvori. Doduše, tačnih podataka nema jer se veliki broj preduzeća vodi u APR-u, a privremeno su zatvorena ili im je račun blokiran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.