Plata nedovoljna da pokrije sve račune

Izvor: Blic, 21.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata nedovoljna da pokrije sve račune

SUBOTICA, SOMBOR, SREMSKA MITROVICA, ČOKA, VRBAS - Mnogi Vojvođani i pored osmočasovnog rada u firmama prinuđeni su da rade različite dodatne poslove kako bi dopunili prazne novčanike, jer zbog malih plata ne mogu da zadovolje elementarne životne potrebe.



Mnogi rade tajno jer se boje otkaza ukoliko poslodavci kod kojih imaju stalno zaposlenje saznaju. Muškarci rade najteže fizičke poslove, zatim poslove na poljoprivrednim dobrima, prodaju na pijaci ili sade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cveće. Žene najčešće čiste zgrade ili čuvaju tuđu decu dok njihova ostaju sama kod kuće.

Jedna sredovečna Subotičanka pre podne radi kao u advokatskoj kancelariji, a posle podne čuva komšinici decu.

- Mnogo je teško, svoju decu ne vidim po ceo dan, a čuvam tuđu, kaže ona.

Nikola Bulović, vlasnik firme „Ton Bulović” koja obavlja molersko-farbarske poslove kaže da je pretrpan molbama zaposlenih sugrađana da dodatno rade.

Milan Popović, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata, kaže da je često u kontaktu sa ljudima koji i pored zaposlenja traže dodatne poslove da bi mogli da prežive.

- Žene uglavnom rade kao spremačice dok muškarci posle posla ili vikendom kose travu ili rade neki fizički posao i to sve za par stotina dinara - kaže Popović.

U Subotici penzionisana vojna lica i policajci rade kao noćni čuvari kafića, letnjih terasa i drugih objekata.

- Moja komšinica prodaje cveće na pijaci, šije i čuva tuđu decu. Firma u kojoj je radila otišla je u stečaj, ali i pre toga svakodnevno je čistila stambene zgrade, jer drugačije nije mogla da plati mesečne troškove - kaže S. L.

S obzirom da je prosečna zarada zaposlenih u Somboru ispod 30.000 dinara, većina radi dodatne poslove. Uglavnom su to vodinstalaterski, zidarski ili električarski poslovi. Ima i onih kojima zemlja omogućava dodatno bavljenje poljoprivredom, i dodatne prihode. Šima P. penzioner iz Sombora uz penziju zarađuje tako što presvlači nameštaj.

Nezaposlene Mitrovčanke ne libe se da čuvaju decu za 100-200 evra mesečno ili obavljaju sve vrste kućnih poslova za cenu od 80-200 dinara po satu, dok muškarci rade fizičke poslove za nadnice od 1.000 -1.500 dinara.

- Radim sve što stignem i sad sam prihvatio posao noćnog čuvara za 15.000 dinara mesečno - kaže Andrija Jovešković.

Većina od malog broja zaposlenih stanovnika Čoke, bavi se dopunskim radom jer su plate niske. Dopunskim zanimanjima bave se i penzioneri. Pored poslova u poljoprivredi, koji su najbrojniji, najunosnije i najzastupljenije zanimanje je proizvodnja povrća i cveća u plastenicima.

- Plata je redovna, ali nije dovoljna za našu petočlanu porodicu. Suprug Karolj ostao je bez posla raspadom Poljoprivrednog kombinata „Čoka”, a troje dece je trebalo školovati - govori Katalin Mesaroš, prevodilac iz Čoke. Menjali smo stan za staru kuću, sa velikim dvorištem gde smo podigli plastenike i počeli proizvodnju sezonskog povrća i cveća. Radim od sedam do 14 časova, a posle toga trčim u plastenik. Od ovog posla se ne može obogatiti, ali se može ostvariti dopunska zarada - kaže Katalin.

Vrbašani mimo radnog vremena popravljaju kućne aparate, rade na građevini i pružaju vodoinstalaterske i električarske usluge, dok Vrbašanke spremaju po kućama, čuvaju decu, prave torte i kolače po narudžbini ili se bave kataloškom prodajom. Penzionerke novu karijeru počinju u piramidalnim prodajama lekovitih magneta, ekoloških proizvoda za domaćinstvo ili kozmetičkih preparata. Svetlana V., medicinska sestra, uključila se u prodaju biljnih preparata.

- Morala sam da nađem način da dopunim budžet. Za dve nedelje zaradila sam 70 evra - priča Svetlana. Ona kaže da joj najviše odgovara to što sama organizuje radno vreme na dodatnom poslu. Boško V. do penzije ima devet godina i ima podug spisak dodatnih načina da, kako kaže, preživi.

- Nekako uspevam da pokrijem osnovne troškove radeći kao trgovac, ali grejanje ove zime je najveći problem - kaže on.

Ladislav C. je već godinu dana u penziji, ali i dalje povremeno radi vodoinstalaterske poslove. Od penzije bi, kaže, mogao skromno da živi, ali ima odrasle ćerke kojima finansijski pomaže.

Od dodatnog posla zaradi skoro još jednu penziju, a za zanat koji je izučio posla uvek ima.

- Nameravao sam da obavljam samo sitne popravke, ali nema mlađih da preuzmu posao, pa me mušterije i dalje zovu - kaže Ladislav.

Subotičanin istovremeno radi tri posla

Bojan Kljajić, mladi Subotičanin, po struci je fotograf, ali za dopunu ličnog budžeta radi još dva posla.

-Radim u jednoj medijskoj kući, zatim kao di-džej i fotografišem. Snalazim se da ukombinujem sva tri posla, mada bih voleo da radim samo jedan dobro plaćeni posao. Mladi mogu, ukoliko žele, da pronađu dodatne poslove, ali za starije ljude je mnogo teže - zaključuje Kljajić.

Za sat rada 100 dinara

Prema rečima zaposlenih u tri mitrovačke zadruge, potražnja za bilo kakvim poslom je nekoliko puta veća od ponude poslova.

- Posredujemo u nalaženju svih vrsta poslova, od utovara i istovara, poljoprivrednih radova i svih sezonskih poslova, izuzev poslova spremačica koje ovde isključivo rade firme iz Beograda i Novog Sada, kaže Zorica Dosković, direktorka zadruge '’Mladost 93’’. Ona naglašava da se po radnom satu isplaćuje od 75-100 dinara.

ANKETA:

Da li zarađujete i posle radnog vremena?

VELJKO MACAKANJA

-Subotica


Ne radim dodatni posao, ali bih ga rado prihvatio. Živim solidno, ali svaki dodatni dinar dobro bi midošao.

RUDOLF KREBS

-Subotica


Radim dodatne poslove, za dopunu budžeta. To su poslovi iz moje struke, iako sam nedavno otišao u penziju.

NEVENKA BIROVLJEV

-Sremska Mitrovica


Ostala sam bez posla stečajem '’Matroza’’. Živimo od muževljeve invalidske penzije od 12.000 dinara.

RISTA BOŽIĆ

-Sremska Mitrovica


Živimo kao podstanari sa dvoje dece. Radim teške fizičke poslove za male pare i još nas uz to gazde šikaniraju.

VERICA VOLIĆ OBLIŠAR

-Sombor


Radim kao profesor nemačkog jezika u školi. Znanje jezika mi je omogućilo dodatni posao sudskog tumača.

IVAN RAIĆ

-Sombor


Plata mi je redovna, ali znanje nekoliko zanata koristim za dodatnu zaradu. Ćerka nam je brucoš pa treba novca.

BOŠKO VELICKI

-Vrbas


Radim kao trgovac, i to mi je i osnovni i dodatni posao. Radim fizičke poslove, rasađujem cveće, šta god ima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.