Planeta bez granica - radionice u prirodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Planeta bez granica" - radionice u prirodi

Centar za razvoj obrazovanja Planeta započeo je sa realizacijom projekta "Planeta bez granica". Reč je serijalu besplatnih radionica u prirodi koje će biti održane tokom jula, avgusta i septembra sa koje se organizuju u prirodnom okruženju, šumici, gradskom parku, obali Velikog Bačkog kanala i na Dunavu.

Bezbednost dece u kući, na ulici, u iznenadnim opasnim situacijama, prilikom povrede ili požara teme su radionice "Sigurna planeta" koje su osnovcima približili predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Policijske uprave u Somboru, predstavnici vatrogasne i spasilačke služe i volonteri Crvenog krsta.

"Učili smo od vatrogasaca šta treba i ne treba raditi u požaru. Na primer, da ne gasimo mi požar već da zovemo vatrogasce i da ga oni ugase", kaže Uroš Lukač.

"Sačuvati se možemo tako što pazimo na sebe, da pazimo šta radimo, da ne treba da budu lakoverni i da pristaju na svako postavljeno pitanje", ispričala je svoje iskustvo sa radionice Lara Zujić.

"Trebamo po noći da nosimo prsluke koji svete, da imamo svetla na biciklima i da nam svetla na automobilima budu uvek uključena", kaže Matija Litvai.

"Važno je da se sklonimo od vatre i da zovemo vatrogasce i da, ako neko upali požar namerno, onda će i policija doći", ispričala je Anastasija Kostić.

"Treba da ostanemo u sobi ako nije kod nas požar. Ne smemo da ulazimo u hodnik, niti da ulazimo u lift zato što može da uđe gas ili neki dim, a to uopšte nije zdravo", ističe Lana Stolišić.

"Kad padneš i kad si kući sam, a nema nikog. I ako imaš kamenčiće, to moraš prvo oprati vodom, da staviš prvo zavoj da bude preko cele rane da ništa ne viri", kaže Tamara Dobrić.

Bezbedna planeta je jedna u nizu letnjih radionica koju priprema Centar za razvoj obrazovanja Planeta.

"Prvi i osnovni razlog je organizacija slobodnog vremena. Već nekoliko godina u nazad, Planeta organizuje aktivnosti za decu tokom letnjeg raspusta, uglavnom dve do tri aktivnosti mesečno, i naš cilj je da decu izvedemo u prirodu, da ih izvučemo iz kuće i da im ponudimo multidisciplinarne programe u koje će se oni u odnosu na svoje interesovanje uključivati", navodi Radmila Jokić, saradnik na programima Centra za razvoj Planeta.

Projekat je interediciplinarnog karaktera i uz decu iz redovnih porodica, uključuje decu bez roditeljskog staranja i decu sa smetnjama u razvoju sa ciljem da shvate šta ih sve, uprkos različitostima povezuje te da uoče načine kako jedni drugima mogu biti podrška.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.