Izvor: Blic, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju račune za nepotrošenu struju

BAČKA PALANKA - Stanari u zgradama zvanim „Voz" na Karađorđevu plaćaju struju preko platnih spiskova Vojnoj ustanovi po njima nepoznatim uslovima i, kako smatraju, industrijskoj tarifi. Oni već godinama dobijaju minimalne i neredovne plate, ali im u obračunu od njih uredno odbija i za struju, pa strahuju da će još i ostati dužni Vojnoj ustanovi. Zato su nedavno napisali i tužbu zbog nezakonitog obustavljanja zarada.



- Imam jednosoban stan, grejem se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drva, imam samo male potrošače, a odbiju mi od plate oko 6.000 dinara za struju - žali se Milovan Nađ. On pokazuje sat za struju, uz tvrdnju da ga niko nikada nije očitavao, nego se potrošnja „negde sabere i podeli na 36 stanova".

Stanari žive u adaptiranim bivšim konjušarnicama koje nisu legalizovane, pa u zvaničnim aktima i ne postoje. Da svakom od njih pri obračunu plata odbiju u proseku više od 5.000 dinara potvrđuje za „Blic" i Marko Vukojević.

- Plate već duže ne primamo, ali se sve uredno obračunava, tako da je moguće da na kraju mi dugujemo Vojnoj ustanovi - kaže Vukojević. On priča da za vreme privatizacije stanari nisu mogli da otkupe svoje stanove, jer nisu nigde upisani i da se sve vodi na Vojnu ustanovu, pa i potrošnja struje u tri stambene celine: Donjem majuru, Gornjem majuru i Centrali. Tako je bilo i u blokovima Telep i Novi majur, ali su stanari tu, uz pomoć opštine, napravili trafo-stanicu, odvojili se od mreže Vojne ustanove i legalizovali se kao potrošači.

- Nama stalno obračunavaju paušal od 1.000 potrošenih kilovata, iako je, recimo, kod mene potrošnja oko 300 u proseku - kaže Vukojević i dodaje da je to sve struja do 200 volti i da na nju ne mogu priključivati grejna tela sve i kad bi hteli.

- Jedini nam je izlaz da nam opština pomogne da razrešimo ovu situaciju, da kupimo ove stanove i da se to legalizuje, a sve ovo do sada što je bilo to niko ne može razmrsiti nego sud - zaključuje on.

Kapetan Goran Opačić, zamenik direktora Vojne ustanove, rekao je da nema ovlašćenje da govori za medije, a može jedino da kaže da je takvo stanje sadašnja uprava nasledila i da to traje već 10 godina.

„Blic" je pokušao da dobije tehničko objašnjenje od „Elektrodistribucije" u Novom Sadu, ali je odgovor bio da se pitanje mora postaviti Centru „Elektrovojvodine" za odnose sa javnošću pismenim putem, a odgovor će stići za koji dan. Međutim, ljubazni dispečer u Somboru objasnio je da razlika između industrijske struje za široku potrošnju i one za domaćinstva uopšte nije tako velika. On kaže da se neka razlika u ceni može napraviti zbog različitih potrošačkih zona koje su poznate po bojama, ali ni tada se sa tako malim potrošačima ne mogu, po njegovom ubeđenju, napraviti toliki troškovi. Vukojević, koji predvodi stanare u isterivanju pravde u ovom slučaju, kaže da ne brine da će to i svaki veštak na sudu potvrditi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.