Pirotske tkalje prave ćilime za Hilandar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 08:13

Pirotske tkalje prave ćilime za Hilandar

Pirotske tkalje uskoro će početi sa tkanjem ćilima za potrebe manastira Hilandar.

"Hilandar je imao značajnu kolekciju pirotskih ćilima. Posle požara odneli smo izvesnu količinu pirotskih ćilima, a sada će pirotske tkalje početi sa tkanjem za potrebe Hilandara. Oko 2.5 miliona dinara smo izdvojili iz budžeta za te namene. Četiri tkalje će raditi na tkanju 30 metara kvadratnih ćilima od osam do 10 meseci", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić za Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je dodao da je namera i da se izdvoji novac za tkanje replika ćilima iz bogate zbirke Muzeja Ponišavlja.

"Neki od njih su stari 100, čak 200 godina i tkanjem vernih replika tih ćilima želimo da ih sačuvamo na neki način", rekao je Vasić.

On je dodao da će ovog leta prvi put biti održan i Festival pirotskog ćilima na kome će biti izloženo dvadesetak najvrednijih pirotskih ćilima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.