Peto najtoplije leto u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peto najtoplije leto u Srbiji

Leto ove godine je peto najtoplije leto u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha 22,1 stepen i drugo najtoplije prema minimalnoj temperaturi vazduha, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Srednja temperatura vazduha u toku leta bila je u intervalu od 20,7 stepeni u Požegi do 24,9 stepeni u Beogradu, a u planinskim predelima od 14,1 stepen na Kopaoniku do 18,9 stepeni na Zlatiboru.

U Beogradu je sa 24,9 stepeni ovo leto bilo četvrto najtoplije od 1888. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, a najtoplije 2012. godine kada je srednja sezonska temperatura vazduha iznosila 26 stepeni.

Na Paliću je leto 2019. godine bilo treće najtoplije, a u Novom Sadu, Somboru, Loznici, Ćupriji, kao i na Kopaoniku i Crnom Vrhu četvrto najtoplije leto.

Najviša dnevna temperatura u toku leta izmerena je 12. avgusta u Leskovcu i iznosila je 38,1 stepen. Najniža temperatura izmerena je na Kopaoniku 11. jula i iznosila je 2,8 stepeni.

Registrovana su 73 dana sa subjektivnim osećajem temperature preko 30 stepeni, što je za šest dana više nego leta 2017. koje je bilo drugo najtoplije od 1951. do danas.

Broj tropskih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha od 30 stepeni i više, bio je u intervalu od 47 u Požegi, Kuršumliji i Kragujevcu do 61 dana u Negotinu, što je za 21 dana više od proseka. U višim predelima na Kopaoniku nije registrovan nijedan tropski dan, dok ih je na Zlatiboru bilo deset.

U Beogradu je zabeleženo 55 tropskih dana, što je za 23 dana više od uobičajenog broja tropskih dana

Najveći broj tropskih noći, kada je minimalna dnevna temperaturom vazduha od 20 stepeni i više, zabeležen je u Beogradu i iznosio je 46 noći, što je za 30 dana više od proseka za Beograd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.