Petina žena ima problema sa bešikom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petina žena ima problema sa bešikom

Nemogućnost kontrolisanja mokrenja (inkontinencija) obuhvata različite smetnje, od povremenog nevoljnog oticanja mokraće iz bešike, do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Prvi znak za uzbunu je nevoljno oticanje urina kada se nakašljemo, kinemo, ili se nasmejemo. Simptome treba prepoznati na vreme i početi lečenje, jer će se u suprotnom problem samo pogoršavati.

Češće se javlja kod žena, naročito na početku menopauze. Smatra se da tu bolest, u lakšem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili težem obliku, ima petina žena.

Čovek u toku dana mokri 4-8 puta i najviše jednom noću. Ukoliko primetimo odstupanje od tog uobičajenog ritma, treba da odemo na preglede kod ginekologa i urologa, koji će preporučiti terapiju.

Ponešto možemo da učinimo i sami. Da bismo očuvali zdravlje bešike i sprečili tu veoma neprijatnu pojavu, trebalo bi da pijemo najmanje litar i po tečnosti dnevno.

Ograničimo unos kafe, gaziranih i alkoholnih pića, jer to iritira bešiku. Nemojmo ići u toalet "za svaki slučaj", jer to smanjuje kapacitet bešike.

U toalet treba ići pre spavanja. Kad mokrimo, ne treba da žurimo, nego da potpuno ispraznimo bešiku. Jer, ako se bešika ne isprazni, to može da dovede do infekcije mokraćnih puteva.

Vodimo računa o ishrani da ne bismo dobili zatvor, jer naprezanju pri pražnjenju creva može da oslabi mišiće donje karlice.

Ukoliko imamo nekontrolisano mokrenje, ako ne možemo da zadržimo mokraću do toaleta, ili ako noću ustajemo nekoliko puta – potražimo pomoć lekara.

Za pomoć se treba obratiti i ukoliko osećamo peckanje ili bol dok mokrimo, ako moramo da se naprežemo pri mokrenju i ako nakon odlaska u toalet imamo osećaj da bešika nije sasvim ispražnjena. Taj problem rešava se lekovima i vežbanjem. U primeni je Kegelov program kojim se jačaju mišići dna karlice i oni oko bešike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.