Pet najboljih predstava na 12.BFI

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet najboljih predstava na 12.BFI

Na listi deset najboljih predstava umetničke igre koje su obeležile 2014. godinu najpoznatijeg časopisa za umetničku igru, njujorškog "Dance Magazine"“, su naslovi koje je publika Beogradskog festivala igre već imala prilike da pogleda i koje će imati priliku da vidi na 12. BFI.

Prema mišljenju istaknute kritičarke umetničke igre, Vendi Peron, među deset najboljih predstava u 2014. godini su ostvarenja najpoznatijih koreografa, od Jiržija Kilijana i Ohada Naharina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do Akrama Kana i Aleksandera Ekmana. Pet predstava sa ove liste nalazi se na programu predstojećeg Beogradskog festivala igre, saopštio je BFI.

Na prvom mestu ove liste je „milonga“ koreografa Sidija Larbija Šerkauja, londonskog Teatra Sadlers Velsa, predstava koja odiše zavodljivom energijom tanga, senzualnošću, snagom i lepotom. Ovaj komad otvoriće predstojehi Festival u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 23. marta i u Centru Sava 25. marta.

Na drugom mestu je "Cev" koreografa Ohada Naharina sa Kompanijom Batševa, predstava koja redefiniše igru magičnim spojem nota Kortni Lav i filozofske poezije Jejtsa i Luisa Kerola, stvarajući neverovatnu energiju na sceni.

Naharin se nekoliko puta predstavio i publici Beogradskog festivala igre, publika pamti njegov "Minus 1"“ u izvođenju Velikog kanadskog baleta iz Montreala.

Na trećem mestu je "Istočna senka"“ koreografa Jiržija Kilijana, u izvođenju trupe Kilijanove produkcije. Najnoviji projekat inspirisan teatrom apsurda Samjuela Beketa do sada je videla samo publika u Monaku, Tokiju i Njujorku.

Specifična predstava je namenjena limitiranom broju gledalaca, koji su deo njene scenografije. Publika će zauzeti svoje mesto na sceni 2. i 3. aprila u Centru Sava.

Na četvrtom mestu je komad "iTMOi" (in the mind of igor)“ koreografa Akrama Kana u izvođenju Plesne kompanije Akrama Kana. Ovo delo predstavlja svojevrsni osvrt na način na koji je stvarao Igor Stravinski, kao i na dinamiku kojom je ovaj kompozitor transformisao svet klasične muzike prizivajući emocije kroz simbole. Predstava je izvedena na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre.

Na petom mestu je "Labudovo jezero"“ koreografa Aleksandera Ekmana u izvođenju Nacionalnog baleta Norveške u koju je Ekman uneo novu energiju koja savršeno prati poznatu melodiju Čajkovskog, i stavlja igrače u pravo jezero.

Na šestom mestu je predstava "Sunce"“ Hofeša Šehtera u izvođenju Kompanije Hofeša Šehtera, istaknutog koreografa i kompozitora koji izaziva pravu eksploziju na svetskoj plesnoj sceni. Ova uznemirujuća i hrabra predstava, na programu je 12.BFI 7. i 8. aprila, u Operi Madlenianum. Beogardski festival igre je i jedan od koproducenata ovog naslova.

Na sedmom mestu je "Eho"“ koreografa Andonisa Foniadakisa u izvođenju Plesne kompanije Marte Grejm. Grčki koreograf se srpskoj publici predstavio na prošlogodišnjem festivalu svetskom premijerom predstave „Wisteria Maiden“, osvojio je Njujork komadom „Eho“ inspirisanim grčkom mitologijom, i zajedno sa svojim kolegom Načom Duatom, vratio ovu Kompaniju Marte Grejm u sam vrh svetskih plesnih dešavanja.

Na osmom mestu je "Oratorijum za Evu“ koreografa Roberta Zapale u izvođenju Kompanije Zappala Danza. Sicilijanska trupa Roberta Zapale je pre par dana skrenula pažnju svetske kritike premijerom novog komada u Beču. Trupa je bila gost prethodnog, a dolazi i na 12. Beogradski festival igre.

Na devetom mestu njujorškog magazina je komad "Tarab“ koreografa Nikolasa Kantijona i Lorensa Jadija u izvođenju Kompanije 7273. Predstavu koja odiše hipnotišućom igrom, muzikom dalekog orijenta i sinergijom muzike, poezije i duhovnosti, pred beogradskom publikom odigraće ženevska Kompanija 7273 u Beogradskom dramskom pozorištu 27. marta.

Na desetom mestu su "Memoari jedne buve“ koreografa Sola Pikoa u izvođenju Kompanije Sol Piko. Komad poznate španske umetnice Sol Piko, predstavlja jedinstveni pas de trois na muziku Čajkovskog i koristi jezik baleta, savremene igre i flamenka. Publika 12.BFI imaće priliku da pogleda ovu predstavu neobičnog naziva u Beogradskom dramskom pozorištu, 31. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BFI publici donosi najbolje predstave umetničke igre

Izvor: B92, 30.Dec.2014

Na listi deset najboljih predstava umetničke igre koje su obeležile 2014. godinu najpoznatijeg časopisa za umetničku igru, njujorškog "Dance Magazine, su naslovi koje je publika Beogradskog festivala igre već imala prilike da pogleda i koje će imati priliku da vidi na 12. BFI...Prema mišljenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.