Penzionerske dane provode u slikanju i hobijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2017, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerske dane provode u slikanju i hobijima

Kako provoditi penzionerske dane uživajući u hobijima iz mladosti ili otkrivajući neke nove talente i veštine? Odgovor na to pitanje našim najstarijim sugrađanima dali su u Udruženju penzionera Novog Sada.

Široki osmesi i tople prostorije, prva su slika koju možete da zateknete kada uđete u Udruženje penzionera Novog Sada. Na policama pehari, ručni radovi, na zidovima slike – dela vrednih ruku novosadskih penzionera.

Oni kažu da talenat i volju imaju, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << im je trebala prilika. A nju su, pre nešto više od dve godine i dobili, otvaranjem Dnevnog centra.

Tamo svakodnevno dolazi skoro tridesetak najstarijih sugrađana, provodeći vreme uz čaj, kafu, karte, šah, domine, ili pohađajući neku od sekcija.

„Jedna od sekcija koja ponedeljkom ima svoje aktivnosti je sportska sekcija, zatim imamo likovnu sekciju koja je do sada imala sredom svoje aktivnosti, četvrtkom imamo medicinsku sestru koja meri pritisak i nivo šećera u krvi, petkom imamo kreativnu radionicu", kaže Milena Žarković, saradnica Udruženja penzionera zadužena za rad u Dnevnom centru.

Postojanje tih sekcija, odlična je prilika da se i u poznim godinama otkrije ljubav prema sportu ili nekoj vrsti umetnosti, kažu neki od naših sagovornika. Drugi dodaju da tek sada, u penziji, konačno mogu da se posvete onome što su oduvek voleli.

I jednima i drugima, zajedničko je da je vreme provedeno u Dnevnom centru odmor i uživanje.

"Radimo slike svih formata i vrlo smo zadovoljni što možemo da na taj način iskažemo naša duhovna i vizuelna stanja i mislim da je ovo jedan pravi način druženja", kaže Mira Volf.

"Penzioneri i sport, to često dođe kao nije skladno. Međutim, ima puno stvari koje mi penzioneri uz sport učinimo dobro nama svima. A šta to znači? To znači da jednostavno rasteretimo se bilo čega, bilo šta da nas opterećuje, dođemo ovde odušak naravimo, bavimo se sportom", kaže Milorad Dragosavac.

Da prikažu svoja sportska umeća imaće i na Olimpijadi trećeg doba, koja se krajem septembra održava u Vrnjačkoj banji. Novosadski predstavnici, koji će se takmičiti u pikadu, brzom hodanju i pucanju penala, kažu da se nikada nisu vratili bez medalje, a tako obećavaju da će biti i ovoga puta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.