Paoru kamionima odneli celu njivu

Izvor: Blic, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paoru kamionima odneli celu njivu

BAČKA PALANKA - Paoru Milanu Živiću iz Bačke Palanke neko je kamionima odvezao celu njivu. Na izlasku iz Bačke Palanke prema Gajdobri, s leve strane puta, sa njegove parcele površine dva jutra za kratko vreme odvučena je plodna zemlja, a umesto nje ostao je samo peščani krater. Zemljište je bilo treće klase, sa dosta peska, pa vlasnik sumnja da je odveženo kamionima za nasipanje depresija na gradilištima.

Živić priča da dugo nije dolazio na ovu parcelu jer ju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dao u zakup Nikoli Katafaiju i njegovom zetu Miroslavu Samatoviću iz Bačke Palanke, koji su je obrađivali tri godine. Kad je došao pre mesec dana, imao je šta da vidi. Izmerio je dužinu kratera od 130 koraka i širinu od 30, a dubina je u proseku skoro tri metra. Potom mu je pozlilo i morao je da se javi lekaru.

- Sa nekim građevincima sam računao da je iskopano i izvezeno oko 15.000 kubika zemlje i da je takav materijal danas moguće prodati po ceni od 120 do 150 dinara po kubnom metru - priča Živić i dodaje da je lopov inkasirao najmanje 23.000 evra. Ova zemlja, ispričao je on, iako treće klase, bila je najčešće pod žitom, ali je idealna za voćnjake i krompir.

Kad se malo sabrao, ojađeni Milan Živić je krenuo da potraži pravdu. Prijavio je slučaj policiji, onda u opštini inspekcijama, a odatle je upućen u Novi Sad inspektorima za poljoprivredu. Na njegovo veliko iznenađenje, republički inspektor Miodrag Pantić mu je rekao da je državi naneta velika šteta i da će to u startu verovatno on morati da plati, a posle sudske presude onaj ko je to počinio. Sad prikuplja papire, angažovao je advokata, ima i pouzdane svedoke koji mogu da imenuju dva preduzeća čiji su kamioni vozili zemlju i samo treba utvrditi za čiji račun je zemlja odvezena.

- Ima tu i jedna zavrzlama - priznaje Živić. Naime, on je svojevremeno pogodio sa izvesnim S.M. prodaju parcele za 2.800 evra i dobio 280 evra kapare, ali ta kupoprodaja nikada nije do kraja sprovedena, a on je kaparu vratio. Sve to se vidi iz predugovora sklopljenog kod advokata i odgovarajućih priznanica.

- Neko je na toj propaloj prodaji izgradio laž i moju zemlju prodavao kao svoju ali, svejedno, prevoznik je morao da traži vlasnički papir. Sve to neće biti problem da sud proveri i utvrdi istinu - zaključuje Živić. Šteta koja mu je naneta je nenadoknadiva. Definitivno je uništena jedna solidna obradiva parcela. Kada bi neko pokušao da je ponovo privede nekoj kulturi, morao bi da u nju naspe onoliko koliko je odvučeno, a za to bi trebalo dosta radnih dana.

- Samo jedan radni sat građevinske mašine nije jeftiniji od 60 evra - raspitao se Živić.

Paorska porodica

Živići su stara palanačka paorska porodica. Otac Milana Živića bio je ugledan domaćin i 1949. godine tadašnje vlasti su mu oduzele oko 23 jutra zemlje i najkvalitetnije komade pokućstva. Devedesetih godina prošlog veka, preko njegove parcele je bez ikakvog pitanja i odluke privremeno okrenut saobraćaj da bi se gradila zaobilaznica oko grada. Taj zemljani put se i dalje koristi, a poslednje što je hteo, Živić je i uradio: tužio je opštinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.