Pandemija profesionalno više ugrozila žene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 20:48

Pandemija profesionalno više ugrozila žene

Pandemija i preventivne mere više su pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, a podaci koje je iznela Evropska komisija pokazuju da su žene u ovom periodu skoro dva puta više izložene riziku od otkaza, u odnosu na muškarce. Takva situacija dodatno je problematizovala životni i profesionalni položaj žena, ne samo u Srbiji, već i globalno.

Za većinu žena, ma koliko su uslovi u kojima žive i rade različiti, od početka godine i pojave virusa korona, jedna stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ista – ništa nije kao pre. To potvrđuju iskustva žena sa različitih meridijana, a najpre Tatjane Jelovac koja već više od dve decenije radi kao frizerka i vlasnica je studija za negu kose u Novom Sadu. Od početka pandemije, kako kaže, ulaže veliki napor da zadrži svih šest zaposlenih koliko ih je bilo pre početka pandemije.

Tatjana Jelovac kaže:

"U suštini najveći je problem zadržati zaposlene, jer količina posla je jako opala.

U toj prvoj turi, kada se završilo i ponovo smo počeli da radimo bilo je mnogo bolje. Sada je stvarno sve stopirano."

I za Maju Vud, koja sa porodicom živi i radi u Engleskoj, kao istraživač na Institutu za biologiju mora, ova godina puna je izazova kada je reč o usklađivanju privatnog života i posla, koji se od marta odvija kod kuće.

"Radim iz dnevne sobe a moj muž iz spavaće sobe naše starije ćerke.

U mojoj profesiji ja puno putujem na konferencije predavanja ali to se sad sve ne može, tako da je sve virtuelno".

Hoće li većina privrednika biti u mogućnosti da zadrži isti broj radnika u kompanijama, zavisi od mnogih faktora, kaže Marija Srdić iz Unije poslodavaca Vojvodine. Ona smatra da se tu prevsahodno misli na nove mere vlade zajedno sa sveukupnom situacijom: da li će i kada početi vakcinacija i kojom brzinom, kako će se na njihovo poslovanje odraziti restriktivne mere koje se odnose na sektor turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva i usluga.

Marija Srdić, Unija poslodavaca Vojvodine kaže:

"U tim sektorima jesu žene. Frizerski saloni, kozmetički saloni, sve su to oblasti gde najviše žene rade. Turističke agencije, veliki broj zaposlenih čine žene. "

Srdićeva napominje da će pojedini privrednici da bi opstali morati da se preorijentišu u okviru svojih kompanija, navodeći podatak da je industrija usluga koje se mogu pružiti preko interneta, u ovom periodu - eksplodirala. Žene treba podsticati na promene, motivisati ih da rade produktivnije poslove u kojima obrazovanje i kvalitet mogu da ostvare na način da bolje zarađuju, zaključuje Marija Srdić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.