Pančevo dobija zelena ostrva za razvrstavanje otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo dobija "zelena ostrva" za razvrstavanje otpada

Pančevo ovih dana dobija takozvana zelena ostrva, odnosno posebna mesta u gradu na kojima će biti postavljeni kontejneri za razvrstavanje otpada. NIS je kroz projekat "Zajednici zajedno" poklonio 24 kontejnera za kabasti otpad, a posao vodi JKP Higijena uz saradnju Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" i pančevačkih škola. Sada predstoji borba da se apelima, predavanjima o značaju reciklaže i kažnjavanjem neodgovorni pojedinci privole da pravilno odlažu smeće.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broj zelenih ostrva opremljenih kontejnerima za reciklažne materijale, komunalni i kabasti otpad, te info tablama sa uputstvima kako da se odlaže smeće, već je postavljen. Ukupno će ih biti 20 u čitavom Pančevu, a NIS je poklonio velike kontejnere za šut i sličan otpad.

Stefan Despotović, predstavnik NIS-a kaže:

"U proteklih 10 godina kroz "Zajednici zajedno" su NIS i Pančevo realizovali preko 100 projekata. Ovo je jedan od tih 100, i mi smo na njega ponosni baš zato što on jednim velikim delom upravo podiže ekološku svest i doprinosi da ostavimo nešto bolje generacijama koje dolaze".

NIS i lokalna smaouprava stvaraju uslove za bolju ekološku situaciju u Pančevu, ali mnogo toga zavisi i od svesti građana.

"Imali smo jedan veoma pozitivan primer. Najvijači japanske reprezentacije su skupljali smeće nakon prethodne utakmice. Dakle, nešto što kod nas verovatno neće zaživeti u skorijoj budućnosti, ali zahvaljujuči ovim projektima i izdvajanju sredstava ja mislim da se može težiti tome", ističe Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva.

Naime, primećeno je odmah da se neki građani ne obaziru na info table i ne razvrstavaju otpad, čime stvaraju probleme radnicima Higijene.

 Jovanka Dakić, rukovodilac u JKP-u "Higijena" je napomenula:

"Očigledno da je mnogim građanima lakše da ne gledaju, ne čitaju, ne razmišljlaju, nego da ubacuju u kontejner za kabasti otpad mešoviti otpad, što nije u redu i tražićemo način da na pojedinim lokacijama možda privremeno i povučemo te kontejnere ako se građani ne ponašaju u skladu s namenom".

Članovi ekološke grupe Regionalnog cenra za talente su prethodnih meseci upoznavali osnovce i srednjoškolce sa značajem reciklaže i namenama zelenih ostrva.

"Ustvari je najbitnije da građanstvo osvestimo čemu ovo služi i da stvarno postanemo čistiji grad", kaže Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin".

Ovu obuku je prošlo 600 učenika svih starosnih dobi, ali nisu svi izgleda bili jednako zainteresovani.

 Bojana Rakidžić, članica Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" je rekla:

"Bolje su reagovali malađi učenici od prvog do četvrtog razreda, zato što su nekako više upućeni u tu priču, više znaju i verovatno ih više interesuje sve to, nego ostale đake od petog do osmog i od prve do četvrte godine srednje škole".

Zbog svega navedenog će na jesen edukacija dece, ali i odraslih, biti nastavljena, jer kažnjavanje neće biti dovoljna mera za uvođenje navike da recikliramo otpad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.