Pančevo: Popravljen kvalitet životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Popravljen kvalitet životne sredine

Povećana količina suspendovanih čestica u vazduhu i nikla u zemljištu, ali i procena da je popravljen kvalitet životne sredine - to su ukratko rezultati godišnjeg izveštaja o stanju životne sredine u Pančevu.

Na stanje životne sredine u Pančevu najviše utiču industrija, individualna ložišta i sve intenzivniji saobraćaj.. Iz gradskog budžeta izdvajaju se sredstva za redovno praćenje kvaliteta životne sredine ,radi se monitoring vazduha, površinskih i podzemnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << voda, buke, a od 2017. godine i monitoring zemljišta. U poslednjih godinu dana rađen je na 60 uzoraka, uglavnom poljoprivrednog zemljišta.

"Ono što je pronađeno na svim lokacijama je nikl. Nikl je tu prisutan zbog specifičnosti geohemijskog sastava tla i on je prisutan u našem širem okruženju ali i pored toga vrednosti koje su pronađene za nikl ne prelaze remedijacionu vrednost", kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju.

Na pojedinim mestima primećeno je povećano prisustvo pesticida DDT, a koji već godinama nije u upotrebi ali se sporo razgrađuje.

Kvalitet vazduha meri se na devet mesta. Ispituje se koncentracija 14 materija od kojih su u poslednjih godinu dana sve bile u okviru graničnih vrednosti izuzev čađi i suspendovanih čestica. Tu su zabeležena dnevna prekoračenja,  ali ih je manje nego ranijih godina.

Prekoračenja čestica nam se javljaju u zimskom periodu tako da su nam tada glavni emiteri individualna kućna ložišta koja koriste čvrsto gorivo. Zbog toga glavna preporuka za smanjenje aerozagađenja je da se radi gasifikacija. Ove godine smo ostavili veći iznos za ovu namenu odnosno pet i po miliona dinara tako da će 97 domaćinstava dobiti pomoć za priključenje na gasnu mrežu", kaže Banjai.

Javni poziv za subvencionisanje gasnih priključaka je u toku, a građanima će biti refundirani troškovi dok ima sredstava odvojenih za tu namenu.

Kvalitet površinskih voda i javnih kupališta ispituje Zavod za javno zdravlje. Najnoviji rezultati govore da za kupanje mogu da se koriste Bela Stena na Dunavu, Tamiš kod Pančeva, Jabuke i Glogonja kao i jezero u Kačarevu dok na Ponjavici kod Banatskog Brestovca i Dunavu kod Ivanova nije bezbedno za kupanje jer voda ne zadovoljava kriterijume mikrobiološke ispravnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.