Pančevo: Etno.com festival četrnaesti put

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Etno.com festival četrnaesti put

Pančevo je u četvrtak i petak bilo domaćin 14. Etno.com festivala posvećenog tradicionalnoj muzici sa svih svetskih meridijana. Kulturni centar Pančevo se potrudio da i ove godine publici predstavi raznovrstan i zanimljiv program i izvođače, a zvezda festivala bio je Sarajlija Damir Imamović sa svojim "Sevdah takt" bendom.

Etno.com festival je u prethodnih 13 godina uspeo da u Pančevu profiliše publiku za takozvani vorld mjuzik.

"Mi smo poslednja linija odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << onoga što je kultura i što je umetnička muzika", kaže za RTV Filip Krumes, umetnički diirektor Etno.com festivala.

"I baš je dobar kurs koji je zauzeo Kulturni centar da brani ono što jeste umetnička muzika, a izmešu ostalog to su džez, klasika i vorld mjuzik, tako da je naša obaveza i da edukujume publiku, ne samo da joj podilazimo", ističe Krumes.

Prve večeri nastupili su inkluzivni hor "Zvuci u Jabuci" sastavljen od štićenika Doma za osobe s posebnim potrebama iz Jabuke, te ženska pevačka grupa "Vrelo" koja je već stekla svetsku slavu izvodeći tradicionalnu srpsku muziku u pank i dab aranžmanima.

Drugo veče bilo je posvećeno mladim tamburašima pančevačke muzičke škole "Jovan Bandur", nakon kojih je nastupila grupa "Nit" koja izvodi tradicionalne numere iz brojnih zemalja sveta.

"Pevamo na preko 18 jezika. Recimo obrađujemo pesme sa Balkana, pa onda Rusije, Irske, Finske, Južne Amerike, arapskih zemalja, Kazahstana, Azerbejdžana...", nabraja Ivana Munđa, iz grupe "Nit"

Najviše emocija kod pančevačke publike izazvao je Damir Imamović sa svojim Sevdah Takt sastavom izvodeći poznate sevdalinke na inovativan način.

"Ljudi tome daju razna imena, fjužn sevdah, novi sevdah, ja jednostavno volim reći da je to sevdah nove generacije, muzika koja je bazirana na onoj tradicionalnoj sevdalinci koju znamo, ali uz neki život u novijem vremenu, sa nešto malo drugačijim instrumentima", objašnjava svoje muziciranje Damir Imamović.

Sala Kulturnog centra Pančevo obe festivalske večeri bila je puna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.