PA: Tribina o slovenskom nasleđu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2016, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Tribina o slovenskom nasleđu

U Gradskoj biblioteci u Pančevu održana je tribina "Slovensko nasleđe".

Ko smo mi Sloveni i od kada počinje naša istorija - neke su od tema o kojima se govorilo

Da li je naša istorija mnogo starija nego što mi mislimo, zašto o običajima naših predaka znamo malo i kako se potraga za korenima oslikava kroz umetnost i kulturu ... neke su od pitanja i tema o kojima se govorilo na tribini.

"Koreni naših običaja vuku mnogo dalje nego što su predstavljeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jedan običaj koji se primenjivao i kod starih Slovena je na primer paljenje badnjaka. Mi Srbi unosimo badnjak u kuću koji je vezan za hrast. Obično ide hrast ide klasje žita a hrast su obožavali stari Sloveni, to je sveto drvo starih Slovena", objašnjava Ivanka Ilišev iz Udruženja" Staroslavci"

Govorilo se i o nedovoljno istraženoj Vinčanskoj kulturi čija se nalazišta nalaze po čitavoj Srbiji i jugoistočnoj Evropi.

"Kad kažemo Vinča, to je danas u svetskim razmerama jedna zaista blistava civilizacija gde se pojavljuje prvo rudarstvo, gde se pojavljuje prvo pismo, gde su kuće u tako ekološko složenim sistemima na nivou današnje savremene najnovije ekološke prakse. Sve ono što baštinimo iz vinčanske kulture to je nešto što po mom ličnom mišljenju da se nalazi negde u nekoj razvijenoj velikoj zemlji zapadne Evrope ili Americi, do sada bi već bilo velika svetska atrakcija", kaze Vesna Pešić, izdavač.

Organizatori najavljuju još sličnih tribina koje će organizovati početkom naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.