Otvorena jubilarna 20. Srbobranska brazda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena jubilarna 20. "Srbobranska brazda"

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je otvorio danas, na parceli AD "Pionir" u Srbobranu, jubilarnu, 20. manifestaciju "Srbobranska brazda" - jedinstveno takmičenje orača u kategoriji lakih, srednjih i teških traktora.

Ukazavši na značaj ove poljoprivredne priredbe, koju jubilarni 20. put organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom, Radojević je istakao da je ovogodišnji utisak da je napravljen ogroman >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iskorak, i izneo utisak da "Srbobranska brazda", po svemu sudeći, prerasta u svojevrstan vojvođanski brend.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava organizaciju tradicionalnih manifestacija širom Vojvodine, koje doprinose unapređivanju i razvoju poljoprivrede u našoj pokrajini. Ove godine smo zajednički sa organizatorima, na najbolji način, i finansijski pomogli održavanje "Srbobranske brazde", jer ona to zaslužuje", naglasio je Radojević uputivši čestitke domaćinima na uspešnoj organizaciji ove jedinstvene manifestacije.

On je ukazao da je reč o priredbi koja predstavlja tradiciju, brend i običaje Vojvodine. "Srbobranska brazda" ima za cilj, kako je Radojević ukazao, da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi spoj u razvoju poljoprivrede, koja predstavlja najznačajniju privrednu granu na ovim prostorima.

On je takođe naglasio da ukoliko želimo da imamo produktivniju i konkurentniju poljoprivredu, neophodno je ulagati u savremenu pogonsku i priključnu mehanizaciju i poručio da resorni sekretarijat u svom radu uvek osluškuje struku i nauku, jer samo na taj način i uz primenu savremene opreme, poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata. On je podsetio da je upravo uvažavanjem glasa struke i nauke, Sekretarijat dodelio subvencije za nabavku nove mehanizacije 2017. godine.

On je podsetio i da je 2018. startovao IPARD, koji predstavlja značajan izvor sredstava za naše domaće poljoprivrednike za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Radojević je ukazao i na ostale instrumente Pokrajinske vlade kada je reč o finansijskoj podršci poljoprivrednicima. Kako je naveo, reč je pokrajinskim fondovima koji pružaju mogućnost povoljnih kredita, kako bi poljoprivrednici lakše obezbedili novu opremu.

Radojević je uz želje za uspešno takmičenje oračima u Srbobranu, uputio poziv vojvođanskim poljoprivrednicima da iskoriste povoljne kreditne linije preko pokrajinskih fondova i obnovu mehanizaciju, kao i da iskoriste pravo na sredstva, koja su im na raspolaganju putem konkursa.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški istakao je da je cilj domaćina i organizatora ove manifestacije da svaka nova brazda bude bolja, pa je tako veruju i ovogodišnja jubilarna, 20. po redu "Srbobranska brazda" , još uspešnija od prethodne, što je vidljivo i po odzivu takmičara. Posebnu zahvalnost, kako je Paroški rekao, duguju finansijskoj podršci iz Pokrajine, navodeći i značaj koji je za uspeh ovakve manifestacije imao nesebičan rad i energija, koju su pružili ljudi iz organizacionog tima.

Ove godine u srbobranskim atarima takmičilo se 70 poljoprivrednika, koji su posetiocima pokazali svoja umeća u oranju. Najviše takmičara se prijavilo iz Srbobrana, iz okolnih mesta, centralne Srbije, i po prvi put su u takmičenju učestvovali i gosti iz Mađarske.

Stručni žiri, sastavljen od profesora sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, ocenjivao je u srbobranskom ataru otvaranje brazde, pravac, ravnomernost dubine i opšti izgled oranja, kao i završetak posla. Kvalitet oranja ocenjivan je za laku, A kategoriju, za srednju B i tešku C kategoriju.

Najboljim oračima pripale su novčane nagrade, a osim takmičarskog dela na 20. "Srbobranskoj brazdi" upriličen je i izložbeni deo semenarskih kuća i izložba poljoprivredne mehanizacije.

Pored takmičarskog dela, orači i poljoprivrednici na "Srbobranskoj brazdi", bili su danas u prilici da čuju mišljenje stručnjaka o savremenim agrotehničkim merama koje doprinose kvalitetnom i visokom prinosu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.