Otvoren 9. Memorijal Isidor Bajić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 9. Memorijal "Isidor Bajić"

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 9. Memorijala ''Isidor Bajić'' koji se u Novom Sadu održava u organizaciji Muzičke škole ''Isidor Bajić'' od 1. do 7. decembra 2018. godine.

U okviru svečane ceremonije upriličen je gala koncertu Srpskom narodnom pozorištu, a nastupili su Lovre Marušić iz Hrvatske, nosilac prve nagrade i laureat 8. Memorijala i Aleksandar Ćermanović iz Srbije nosilac prve nagrade 4. Memorijala, u pratnji Vojvođanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << simfonijskog orkestra kojim je rukovodio Đanluka Marćano (Italija). Na programu su bili klavirski koncerti Sergeja Prokofjeva i Kamij Sen-Sansa.

„Ovo međunarodno pijanističko takmičenje spada u najvažnije događaje u našem gradu, ali i šire, kada je reč o umetničkoj muzici. Ove godine učesnici dolaze iz 29 zemalja sveta i slobodno možemo reći da Novi Sad time postaje svojevrstan centar klavirske muzike. Ono što posebno krasi ovaj događaj jeste njegova osnovna misija, a to je da znanjem obogati mlade muzičare, i da ih ohrabri na putu dosezanja vrhunske izvedbe. Memorijal ''Isdor Bajić'' služi na ponos Novom Sadu i kao Evropskoj prestonici kulture, a muzička škola koja nosi ime našeg velikana, jedna je od najeminentnijih vaspitno-obrazovnih institucija čiji učenici i pedagozi dobijaju najznačajnija priznanja i po dobru pronose ime Novog Sada u svetu", naglasio je Dalibor Rožić.

Deveti Memorijal okupiće 250 učesnika među kojima su pijanisti, dirigenti, profesionalni muzičari, mladi talenti iz Kine, Japana, Rusije, SAD, Ukrajine, Velike Britanije i drugih zemalja sveta.

Manifestacija posvećena učenicima i studentima klavira, klavirskim pedagozima, pijanistima, eminentnim muzičkim umetnicima, osonovana je 2002. godine u cilju podrške mladim pijanistima da ostvare pun potencijal na svom umetničkom putu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu

Izvor: Beta, 01.Dec.2018

Klavirskim gala koncertom Lovre Marušića iz Hrvatske i Aleksandra Ćermanovića iz Srbije večeras je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu  otvoren deveti Memorijal “Isidor Bajić”.Lovre Marušić je na prošlom memorijalu osvojio prvu nagradu, a Aleksandar Ćermanović je bio pobednik četvrtog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.