Izvor: Magyar Szó, 01.Dec.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogroman teret na malim ramenima

Za đaka prvaka, oprema za pet predmeta znači školsku torbu tešku pet kilograma. Izmerili smo torbe dve devojčice koje idu u prvi razred, ali u različite škole i videli smo da ako se uzme za osnov dete prosečne telesne težine, onda onim danima kada dete ima pet časova, mora na leđima da nosi četvrtinu svoje ukupne težine, iako je preporuka svetske zdravstvene organizacije da puna školska torba ne prevazilazi deset posto detetove telesne težine.

Roditelji jedne devojčice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << kupili su najlakšu torbu koja se mogla naći i koja prazna iznosi 0.9 kilograma. Ukoliko se u nju upakuje oprema za pet nastavnih predmeta – što znači samo udžbenici, sveske i peratonica – težina torbe iznosi 5 kilograma. To bi devojčica od 21 kilograma trebala da nosi na leđima, ukoliko je roditelji ne bi pratili u školu i nosili torbu umesto nje. Roditelji naime –i to ne samo roditelji pomenute devojčice – ukoliko mogu, bukvalno pokušavaju da skinu ovaj teret sa leđa svoje dece, koja moraju da pešače čak i više ulica. Pod ovakvim teretom, nije isključeno da prvaci lako gube ravnotežu, pa čak i padnu.

U školskoj torbi druge devojčice, koja takođe ide u prvi razred, nalazi se 6 svesaka, 6 udžbenika i peratonica onim danima kada ima pet časova. To sve iznosi 4.30 kilograma, ali još treba dodati flašu za vodu od pola litre i užina, odnosno potrebne stvari kao što su papirne i vlažne maramice. Ni peratonica nije baš laka, jer se očekuje da pored olovke i gumice za brisanje u njoj budu i bojice, odnosno flomasteri i lenjir. Možda bi rešenje bilo da deca mogu svoje udžbenike da ostave u školi, ali je veći deo udžbenika istovremeno i zbirka zadataka, radne sveske, koje učenici aktivno koriste i na časovima i kod kuće, prilikom domaćih zadataka.

Situacija se samo pogoršava u višim razredima. Izmerili smo težinu školske torbe devojčice koja ide u četvrti razred; za četiri predmeta mora u školu poneti 9 udžbenika i pet svesaka, plus trodelnu peratonicu, vodu za piće i užinu. To ukupno teži 7 kilograma, koje mora nositi dete od 26 kilograma. Ukoliko ima i čas fiskulture, onda još mora poneti i džak sa majicom, trenerkom i patikama.

- Ja nosim torbu svog deteta do škole i nazad i dobro je što mi to možemo da rešimo ovako, ali šta je sa đacima koji pešače ili idu autobusom? Čak je i meni, odrasloj osobi teško redovno da nosim toliki teret, mada smo namerno izabrali laku torbu da barem njena težina ne doprinosi umnogome ukupnom teretu koje dete mora da nosi. Za četvrti razred smo morali uzeti veći torbu jer je fizički bilo nemoguće upakovati opremu u torbu koju je dete do tada koristilo – čuli smo od majke devojčice.

Novi zakon o udžbenicima, doduše predviđa gornju granicu broja stranica i veličinu udžbenika, ali će ova odredba važiti tek za udžbenike koji će se od sada štampati, a sa druge strane to je samo preporuka koja nije obavezujuća za izdavače.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.