Očuvanje prirode kroz Evropski Amazon u Bačkom Podunavlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2021, 14:55

Očuvanje prirode kroz "Evropski Amazon" u Bačkom Podunavlju

Potreba za zaštitom prirode i rešenjima važnim za prirodu pruža "Evropski Amazon" u Bačkom Podunavlju, koji je nedavno od strane UNESCO i proglašen za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Proteže se kroz pet zemalja i osim što pomaže u očuvanju prirode, pomaže i u prilagođavanju ljudi klimatskim promenama.

"Brend UNESCO je globalno prepoznat i promoviše određeni aspekt kroz koji čovek može da profitira. Bio sam u dosta rezervata biosfere. Neki to iskorišćavaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komercijalan način, ako pravi brend, mnogi kao mogućnost uspostavljanja partnerstava, postoji puno kreativnih načina. Mi se nadamo da ćemo imati priliku da neke iskoristimo", rekao je Marko Tucakov, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

"Veoma je značajno što je došlo do proglašenja tog rezervata jer i sama lokalna zajednica treba da prepozna veliku šansu u svemu tome, a to je održivi lokalni i ekonomski razvoj , zaštita prirode na svim nivoima i prepoznavanje prirode kao jako velikog i važnog saveznika u borbi protiv klimatskih promena i u procesu prilagođavanja na iste", rekla je Zdenka Mitić, Bački Monoštor.

Bačko Podunavlje proteže se na 176 hiljada hektara i, uz Dunav, predstavlja najvažnije stanište jelena, crne rode, belorepana, dabrova ...

"Ova poplavna područja uz reke nam omogućavaju da se voda prečišćava, predstavljaju hranilišta za ptice, za mrest riba, ali i nama ljudima usporavaju poplave, jer primaju vodu u doba velikih kiša i čuvaju nam vodu kad su velike suše", rekla je Duška Dimović, Svetska organizacija za prirodu - WWF.

Priredba u prirodi "Da nam klima štima" upotpunjena je izložbom poetskih zastava, a najmlađi meštani Bačkog Monoštora tom prilikom izveli su ekološku himnu "Tu smo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.