Obzorja na Tisi od sutra u N.Bečeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obzorja na Tisi od sutra u N.Bečeju

Tradicionalna manifestacija "Obzorja na Tisi". koja se održava u čast Josifa Marinkovića, proslavljenog kompozitora i utemeljivača srpske solo pesme iz Novog Bečeja, biće održana od 21. do 23. maja u Domu kulture u Novom Bečeju.

Direktor Doma kulture Novica Blažin istakao je da je ove godine iz finansijskih razloga program skraćen, ali da je kvalitet na istom nivou.

"Finansijsku podršku za organizovanje manifestacije smo dobili, pre svega, od Pokrajinskog sekretarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kulturu i javno informisanje i lokalne samouprave. Nažalost, ove godine nas je Ministarstvo kulture izostavilo iz ciklusa finansiranja", objasnio je Blažin.

On je istakao da program počinje 21. maja u 10 časova, dečjim kvizom "Josif Marinković – muzičko putovanje", na kojem će učestvovati svih pet osnovnih škola sa teritorije opštine.

Direktor novobečejskog Doma kulture je naveo da je u sklopu manifestacije predviđeno i polaganje venaca na spomen ploču rodne kuće Josifa Marinkovića, kao i obilazak muzeja, gde se nalazi i spomen soba pomenutom kompozitoru, čije ime nosi manifestacija.

"Ove godine ćemo završiti drugi tom ili zbirku solo pesama sa prethodnih Pozivnih kompozitorskih konkursa za solo pesmu. Trenutno je na štampanju. Učesnicima ćemo ih podeliti, a kasnije će biti u arhivi Doma kulture i biće dostupne svima kojima je to potrebno", najavio je Blažin.

Saradnica u Domu kulture u Novom Bečeju Marijana Baračkov objasnila je da će se, nakon otvaranja "Obzorja na Tisi", koje je najavljeno za 20 časova, održati beseda o Josifu Marinkoviću. Besednik će biti profesorka Ljubica Živković.

"Zatim će nastupiti mladi talenti solo pevanja iz Novog Bečeja, koji će izvesti kompozicije Josifa Marinkovića. Nakon toga će uslediti svečani koncert kamerne muzike, gudački kvartet sa klavirom, klarinetom i glasom. Nastupiće mecosopran, Nataša Jović Trivić, naša poznata operska pevačica", dodala je ona.

Prema njenim rečima poslednja dva dana manifestacije biće takmičarska, a nadmetaće se studenti, a potom i srednjoškolci.

"Zatim sledi okrugli sto sa žirijem, a nakon toga je finale takmičenja studenata, odnosno druga etapa, muška i ženska konkurencija. Zatim ide dodela nagrada, priznanja i diploma", rekla je Baračkov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Praznik klasične muzike

Izvor: Danas, 21.Maj.2015, 10:39

Novi Bečej - Bijenalno takmičenje kompozitora klasične muzike i solo pevača "Obzorja na Tisi" održava se ove nedelje u Novom Bečeju 23. put za redom, a sve u čast Josifa Marinkovića, proslavljenog kompozitora i utemeljivača srpske solo pesme koji potiče iz ovog mesta. Ovogodišnje takmičenje,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.