Obnova fasada Petrovaradinskog podgrađa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova fasada Petrovaradinskog podgrađa

Petrovaradinsko podgrađe će nakon decenija interesovanja i ukazivanja javnosti i medija na problem njegove zapuštenosti, do 2021, kada Novi Sad postane Evropska prestonica kulture, konačno ponovo zasijati svojom autentičnom baroknom raskoši.

Isti projekat revitalizacije uključuje još i gradsko jezgro i slavnu kuću porodice Marić.

Prvenstveno zahvaljujući dobijanju titule Evropske prestonice kulture, iz Republičkog budžeta je za projekat revitalizacije infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Podgrađa, jezgra grada i kuće porodice Marić na račun Grada Novog Sada već uplaćeno sto miliona dinara – od predviđene tri stotine.

Ovim složenim projektom – koji predstavlja i izvestan presedan – rukovodiće Gradska uprava za kulturu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

"Sad je samo poenta, i suština – obaveza – sprovesti javne nabavke. To je budžetski sistem koji se mora ispoštovati, zakonska procedura, da bi se ta sredstva zakonski prosledila do izvršioca posla. To nije jednostavno. Ovo je situacija koja se nije dešavala u Gradu Novom Sadu – ovo je prvi put da se ovako nešto desilo – i ljudi iz Uprave za kulturu, finansija i svi mi, sad iznalazimo rešenja da se ispoštuje zakon, a da se ta sredstva što pre završe i što pre realizuju, i čime krene proleće-leto, kad se završe javne nabavke – nadam se da neće biti nikakvog obaranja i tako dalje – da se krene u realizaciju posla", kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Direktor Zavoda za kulturu ističe da njihovi stručnjaci uveliko obilaze i ispituju lokacije koje se pripremaju za rekonstrukciju, uključujući i njihove vlasnike, zbog ključnog rešavanja izuzetno problematičnih imovinsko-pravnih odnosa – kako bi početak građevinske sezone dočekali što spremnije.

Dodaje i da su osim ovog projekta revitalizacije u izgledu i mnogi drugi, zaista atraktivni, kojima bi se Novi Sad građanima i turistima otvorio u njegovu daleku istoriju, čak i praistoriju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.