Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan nacionalne zajednice Ukrajinaca

VRBAS - Predsednik opštine Vrbas Željko Lainović i predsednik Skupštine opštine Vrbas Branislav Petrović primili su danas predstavnike Nacionalnog saveta Ukrajinaca u Srbiji povodom nacionalnog praznika te nacionalne zajednice.

Predsednik Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne zajednice Miroslav Kalinjuk tim povodom je Lainoviću uručio svečani hleb, ukrajinsku medovinu sa ljutom paprikom, kratku istoriju o doseljavanju Ukrajinaca u ove krajeve, CD sa pesmama na ukrajinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i srpskom jeziku u izvođenju Mihajla Oneščuka i zastavu ukrajinske nacionalne zajednice u Srbiji.

Kalinjuk je rekao da veoma značajna podrška lokalne samouprave Vrbasa ukrajinskoj nacionalnoj zajednici i Kulturno-prosvetnom društvu "Karpati", koje u Vrbasu neguje kulturu Ukrajinaca i Rusina.

"Ukrajinska nacionalna zajednica je tek pre nekoliko godina dobila svoje institucije i medije na svom jeziku i mi smo veoma zahvalni državi Srbiji što nam je omogućila da se razvijamo" rekao je Kalinjuk.

Lainović je rekao da je opština Vrbas po nacionalnom sastavu jedna od najbogatijih opština u Srbiji.

"Važno je da u našoj opštini ne živimo jedni pored drugih, već zajedno, jedni sa drugima, i gradićemo zajedno opštinu i budućnost ove opštine bez obzira ko pripada kojoj nacionalnoj ili verskoj zajednici", rekao je Lainović.

Petrović, koji je i predsednik Saveta za međunacionalne odnose čestitao je praznik ukrajinskoj nacionalnoj zajednici i ukazao je na visok stepen tolerancije između nacionalnih zajednica u opštini

Vrbas.

Danas je nacionalni praznik ukrajinske nacionalne zajednice u Srbiji proslavljen u Vrbasu i Kuli, sutra će biti proslavljen u Inđiji i Sremskoj Mitrovici, a 17. maja biće centrala proslava u Studiju M, RTV u Novom Sadu.

U Srbiji, po poslednjem popisu, ima 5.500 Ukrajinaca. Kao Nacionalni praznik Ukrajinaca slavi se 17. maj, jer je tog datuma 2003. osnovan Nacionalni savet ukrajinske nacionalne zajednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.