O novoj većini  odlučuju demokrate

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O novoj većini odlučuju demokrate

Sombor - Demokratska stranka je osvajanjem 26 od ukupno 61 odborničkog mandata došla u poziciju da bira partnera u lokalnoj vlasti. S obzirom da sa radikalima, koji su osvojili 23 odbornička mandata, neće, demokrate će se opredeljivati između Demokratske stranke Srbije, koja je osvojila pet, Mađarske koalicije, koja je osvojila četiri i koalicije SPO - G 17 plus - LSV, koja je osvojila tri odbornička mandata.



- Izborni rezultati doneli su nam dobru poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da napravimo stabilnu, modernu lokalnu administraciju koja će biti dobar servis građana. Rezultati pokazuju i da je došlo do ukrupnjavanja političke scene u Somboru i to će nam omogućiti da uradimo sve ono što je dobro za naš grad i našu sredinu - kaže Siniša Lazić, predsednik Opštinskog odbora DS. On dodaje da ova stranka nema dilema oko toga sa kim u koaliciju, s obzirom da je za formiranje skupštinske većine potrebno još 5 odbornika.

- Svi koji podrže program evropske ideje i interese grada biće naši partneri. Dileme nema, ko god prihvata naš program može biti naš partner. Svi oni koji su demokratske orijentacije su prirodno naši partneri i mi ćemo to podržati zarad formiranja stabilne skupštine - rekao je Lazić i dodao da je konstruktivna opozicija dobra i važna, ali kritika radi kritike nije dobronamerna, te da bi takve kritike trebale da prestanu, jer su u fukciji „prikupljanja dnevnih političkih poena koji ruše grad".

Prema Lazićevim rečima o kandidatu za gradonačelnika u stranci još nije bilo reči, čeka se da se okonča drugi krug pokrajinskih izbora.

Mogući koalicioni partneri DS još uvek ne žele da komentarišu potencijalne koalicije, ali u DSS ističu da su spremni na saradnju.

- Očekujem da će se lokalna skupština formirati i pre zakonskog roka i optimista sam u pogledu funkcionisanja lokalne vlasti u naredne četiri godine. Tim pre, što sada Sombor ima status grada i to stavlja još veću odgovornost pred sve nas da izaberemo što bolje i kvalitetnije kadrove - smatra Saša Torlaković, predsednik Okružnog odbora DSS. On dodaje da DSS nema razloga niti za preterano nezadovoljstvo, niti zadovoljstvo izbornim rezultatima u lokalu, jer su osvojili pet, odnosno jedan odbornički mandat manje nego što su imali u prethodnom skupštinskom sazivu.

Drugi mogući partneri DS u lokalnoj vlasti izražavaju zadovoljstvo pobedom demokratske opcije u Somboru i ističu, kao koalicija „Pokrenimo Sombor - zajedno" (SPO, G 17 plus, LSV), da je neophodno sačekati da se završi drugi krug izbora u Vojvodini.

- Sombor ima tradiciju da u vlasti učestvuju pripadnici mađarskih stranaka i smatramo da takvu praksu treba nastaviti, tim pre što je gradu potrebna stabilna skupština i vlast, jer smo u prethodnom sazivu videli koliko štete interesima grada donosi nestabilna vlast - rekao je Čaba Sakač, prvi na listi Mađarske koalicije u Somboru i dodao da su pregovori oko formiranja skupštinske vlasti u toku, te da će za nekoliko dana biti poznati i njihovi rezultati.

Čak ni radikali, koji su osvojili sedam odborničkih mandata više nego u prethodnom sazivu, a ipak izgubili na izborima, nisu nezadovoljni izbornim rezultatima.

- Nastavićemo sa radom i spremni smo na saradnju zarad poboljšanja uslova života naših građana - rekao je Saša Todorović, predsednik Opštinskog odbora SRS.

Zahvaljujući predizbornim koalicionim iznenađenjima, postizbornih iznenađenja gotovo da nije ni bilo. Tako su bez odbornika ostali i Nova Srbija i SPS koji su nastupili u koaliciji „Za Sombor kakav želim" (SPS, PUPS, NS, PSS-BK), a u prethodnom sazivu NS je imala tri, a SPS dva odbornika. Cenzus nisu prošli ni LDP, kao ni Grupa građana „Odogovor" kojima je ovo prvo učešće na lokalnim izborima.

Bez promena u Kuli, Odžacima i Apatinu

U drugim opštinama Zapadnobačkog okruga većih iznenađenja nije bilo i priliku da formiraju skupštinsku većinu imaće dosadašnji politički vlastodršci. Tako će u opštini Odžaci vlast formirati SRS koja je osvojila 13 od potrebnih 15 većinskih mandata. U kulskoj opštini su podjednak broj mandata osvojili koalicija DS - SPO koja je dobila 16 i SRS 15 odborničkih mandata. U opštini Apatin mandat za formiranje skupštinske većine pripao je SPS koja je osvojila 11 odborničkih mandata.

Kula

Stranka (koalicija)

Broj mandata

Koalicija DS - SPO

16

Srpska radikalna stranka

15

Koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija

3

Stranka zelenih

2

Mađarska koalicija

1

Apatin

Stranka (koalicija)

Broj mandata

Dr Živorad Smiljanić SPS - PUPS

11

Srpska radikalna stranka

8

Demokratska stranka

5

Grupa građana „Pokret za Apatin - Milan Dražić"

3

Mađarska koalicija

2

Odžaci

Stranka (koalicija)

Broj mandata

Srpska radikalna stranka

13

Za evropsku Srbiju (DS -G17)

9

Demokratska stranka Srbije

3

Koalicija SPS - PUPS

3

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.