Novosadskom studentu zlatna medalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadskom studentu zlatna medalja

Stefan Vukanović, mladi istraživač i brucoš na smeru Računarstvo i informatika na Fakultetu tehničkih nauka, za svoj maturski rad osvojio je zlatnu medalju na nedavno završenom Tesla festu u Novom Sadu.

Stefan je osmislio optički vođeni automobil, dok su njegove kolege sa fakulteta, a donedavno drugari iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin", Nikola Garabandić i Đorđe Vujić osvojili srebrne medalje na ovom festivalu inovacija.

"Trebalo mi je jako dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da napravim programe i koristio sam programski jezik koji mi nije bio ranije poznat. Duplo više sam učio i trebalo mi je nekih sedam meseci da završim rad", kaže Vukanović. Optički navođeni automobil ima na prednjem delu fotosenzore koji prepoznaju podlogu kojom se kreće, odnosno iscrtane linije. To znači da bi automobil mogao sam, bez vozača, da se kreće putem ako se podesi da prepoznaje belu liniju na sredini puta i da nju prati. Stefan i u budućnosti želi da nastavi istraživanje programiranja i da se posveti pravljenju igrica.

Nikola Garabandić, student prve godine na smeru Softversko inžinjerstvo, kaže da je nagrada dokaz da se učenje isplati. "Pokazali smo da znanje koje smo dobili u školi možemo da primenimo u praksi", kaže Garabandić, koji je srebrnu medalju dobio za rad "Model led reklamnog semafora".

Srebrnom medaljom ponosi se i Đorđe Vujić, sada student mehatronike. "Naši maturski zadaci su morali da ispune i dodatni uslov, a to je da mogu da ih koriste i buduće generacije učenika i na njima uče", objašnjava Vujić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.