Novo Svratište za decu ulice u Novom Sadu

Izvor: Blic, 03.Nov.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo Svratište za decu ulice u Novom Sadu

Novo Svratište za decu ulice u Novom Sadu počelo je da radi na Bulevaru oslobođenja 39. Svratište, koje se od svog osnivanja nalazilo na Bulevaru oslobođenja broj 28, od sada je na novoj adresi u tri puta većem prostoru renoviranom upravo za tu namenu, odnosno za boravak dece uključene u život i rad na ulici, uzrasta od četiri do 19 godina.

- Činjenica je da Novi Sad, s obzirom na broj stanovnika, ima potrebu da organizuje rad Svratišta za najmlađe sugrađane, ali na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sreću, grad ima i sjajne ljude, institucije, pojedince i privatne kompanije, koji su se udružili da ono bude daleko lepše i uslovnije nego što je to ranije bilo. U pitanju je tri puta veći, komforniji i uređeniji prostor koji je deci u potpunosti na raspolaganju - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da se nada da će deca koja će dolaziti u Svratište imati od sada bolje uslove i da će uživati u raznovrsnim aktivnostima.

Direktor Centra za socijalni rad Novog Sada Nenad Drašković rekao je da se Svratište sada nalazi u potpuno renoviranom prostoru, adaptiranom u celosti u skladu sa potrebama dece i za sprovođenje stručog rada.

- Pre samo godinu dana sudbina Svratišta bila je neizvesna, jer je ono funcionisalo kao usluga nevladinog sektora, a zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Vučevića, doneta je odluka da grad preuzme brigu o njemu. Od danas Svratište za decu ulice izgleda kao parče Skandinavije spušteno u naš grad – rekao je Drašković.

Osnovni cilj Svratišta jeste da se deca uključena u život i rad na ulici osnaže i da im se pruži siguran prostor u kojem će moći da zadovolje neke od osnovnih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, za hranom, ličnom higijenom, potreba za različitim informacijama, učenjem životnih veština, kao i psihosocijalnom podrškom.

Grad Novi Sad je preuzeo finansiranje rada Svratišta za decu ulice, čime je osiguran njegov opstanak, jer je bio doveden u pitanje pošto su ga napustili donatori. Pored toga, JP „Poslovni prostor“ obezbedio je uslovniji i veći objekat za tu namenu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.