Novi oftalmološki aparati za DZ Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi oftalmološki aparati za DZ "Novi Sad"

Početak Nedelje borbe protiv glaukoma, koja će trajati do 15. marta, obeležilo je i nabavljanje dva nova aparata na Odeljenju oftalmologije u Domu zdravlja na Limanu.

Aparati za određivanje dioptrije i za merenje očnog pritiska neizostavni su deo savremene oftalmološke ordinacije, a njihovo puštanje u rad trebalo bi i da smanji liste čekanja za određene preglede.

Novi aparati na oftalmološkom odeljenju koristiće se u proceduri dijagnostike kratkovidosti, dalekovidosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glaukoma i drugih bolesti oka kod dece i odraslih.

"Jedan aparat je autogenetorefraktometar. Mi jedan takav već šest godina imamo u Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka i on je maksimalno angažovan. Drugi aparat je beskontaktni tonometar. To je aparat za merenje očnog pritiska koji, za razliku od klasičnog tonometra, naročito kod praćenja glaukomskih bolesnika, omogućava da se brzo i jednostavno, bez kontakta sa okom, bez ukapavanja kapi, izmeri očni pritisak", kaže Ivanka Tanasijević Filipov, šefica Očne službe u Domu zdravlja

Prof. dr Zoltan Horvat, član Gradskog veća za zdravstvo, kaže da je uz pomoć ovih aparata pacijenti značajno manje čekati na preglede.

"Rezultati su izuzetno precizni. Potpuno bezbolni i beskontaktni, vrlo jednostavno se dolazi do svih važnih parametara o funkciji oka", kaže Horvat.

Preglede pacijenata pomoću uređaja ne obavlja oftalmolog, nego optometrista, odnosno stručnjak za primarnu brigu o zaštiti vida. Budući optometristi svoje znanje stiču na trogodišnjim studijama na Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Prva stepenica između pacijenta i lekara je optometrista koji odredi refrakciju vida, ukoliko postoji. Ako uoči izvesnu patologiju i bolest, odmah pacijenta usmerava lekaru specijalisti, odnosno oftalmologu", veli prof. Željka Cvejić, zamenica direktora Departmana za fiziku Pridorno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

"Država još uvek ne prepoznaje smer, zanimanje optometriste, ali smo mi, uz razumevanje našeg osnivača, kroz pravne akte, doneli odluku da se dvoje optometrista primi na teret Doma zdravlja", naveo je prim. dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja "Novi Sad".

Aparati za brzo određivanje refrakcionih mana i postavljanje dijagnoze nabavljeni su u saradnji Gradske uprave i Uprave za kapitalne investicije, a vrednost nabavljene opreme je 2.400.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.