Novi Sad: Usvojen Lokalni akcioni plan za mlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Usvojen Lokalni akcioni plan za mlade

Skupština Grada Novog Sada na jučerašnoj sednici usvojila je Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2015. do 2018. godine.

Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2015. do 2018. godine potrebe mladih grupiše u 9 oblasti: obrazovanje mladih, zapošljavanje mladih, zdravlje mladih, kultura i slobodno vreme mladih, volonterski rad i aktivizam mladih, bezbednost mladih, informisanje mladih, mladi u zaštiti životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i održivom razvoju i socijalan politika prema mladima.

Na osnovu analize trenutnog stanja, aktuelnih politika, aktera i resursa, postavljeni su strateški ciljevi za svaku od ovih oblasti, koji daju smernice kako Gradskim organima i službama, tako i ostalim akterima omladinske politike na lokalnom nivou, na koji način i u kojim pitanjima mladima treba podrška i kroz koje aktivnosti se može doći do unapređenja njihovog položaja.

Strateški ciljevi daju korisne smernice i svim ostalim akterima lokalne zajednice koji se odluče da svoje programe, aktivnosti i delovanje namene, otvore ili prilagode mladima.

Iz strateških ciljeva izdvojeni su prioritetni ciljevi – pravci delovanja koji su, po mišljenju Komisije za izradu LAP-a, kao i sugestija dobijenih putem javne rasprave, najadekvatniji za zadovoljavanje potreba mladih u svakoj oblasti.

Za svaki prioritetni cilj formulisane su mere - aktivnosti koje treba realizovati da bi se ciljevi ostvarili, kao i indikatori za svaku od njih, koji će obezbediti praćenje i merljivost ostvarenih promena. Prilikom odabira prioriteta, vodilo se računa da nosioci aktivnosti kojima će se ciljevi ostvarivati mogu biti omladinske organizacije, čime se omogućava direktno učešće mladih u implementaciji Lokalnog akcionog plana.

Lokalni akcioni plan politike za mlade je dokument koji, na predlog Gradske uprave za sport i omladinu - Kancelarije za mlade, donosi Skupština Grada Novog Sada. U pripremi i realizaciji LAP-a učestvuje Kancelarija za mlade kao i subjekti omladinske politike u skladu sa Zakonom. LAP se donosi za period od četiri godine, a Kancelarija za mlade usmerava i prati sprovođenje LAP-a na teritoriji Grada.

Prvi Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada donet je za period 2011 – 2014. godine, a u okviru njegove implementacije objavljeno je 5 javnih konkursa i podržano ukupno 265 projekata udruženja mladih i za mlade sa teritorije Grada Novog Sada.

Na osnovu izmeštaja o monitoring u i evaluaciji, koja je sastavni deo implementacije novosadske strategije za mlade, u 2013 godini kroz podržane projekte obuhvaćeno je ukupno 21.466 mladih, i to podjedank broj devojaka i momaka, najviše mladih uzrasta do 19 godina - njih nešto više od 70 %, 17 procenata mladih starosti između 20 i 25 godina, 7,5 % mladih od 26 do 30 godina, ali i jedan broj korisnika koji su mlađi od 15, odnosno stariji od 30 godina.

Tekst Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2015. do 2018. godine biće dostupna u narednom broju Službenog lista Grada Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.