Ni u socijalno ne mogu u kolicima

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni u socijalno ne mogu u kolicima

SREMSKA MITROVICA - Škole, vrtići, Centar za socijalni rad, prodavnice, preduzeća, samo se neke od javnih ustanova u Sremskoj Mitrovici u koje osobe sa invaliditetom ne mogu da uđu jer ne postoji odgovarajući prilaz za kolica. Ni na mitrovačkim ulicama situacija nije bolja, pa samo najveće raskrsnice u gradu imaju na pešačkom prelazu prilaz za invalidska kolica.

Društvo za cerebralnu i dečju paralizu zbog toga je rešilo da uz pomoć Ministarstva za socijalnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sačini „belu knjigu" o dostupnosti ustanova u Sremskoj Mitrovici za osobe sa invaliditetom.

- U gradu sa nekoliko stotina osoba sa invaliditetom, obolelih od cerebralne i dečje paralize, distrofije, paraplegije i multipleks skleroze, kojima su kolica neophodna za kretanje, arhitektonske barijere su na svakom koraku. Ogroman broj njih živi u nekoj vrsti izolacije ili kućnom azilu i kada se i odluče da krenu u šetnju ili pak obavljanje svakodnevnih obaveza, susreću se sa nepremostivim preprekama. Sve to nas je nagnalo da osmislimo projekat „Dostupno-nedostupno", kojim je predviđeno da se u roku pet meseci sačini spisak od stotinak privrednih i kulturnih ustanova, kao i prodavnica i supermarketa, koji imaju, odnosno nemaju adekvatno rešen prilaz za osobe sa invaliditetom, koje se kreću uz pomoć kolica i pomagala - kaže Ružica Garunović, predsednica Društva za dečju i cerebralnu paralizu Sremskog okruga.

Saradnici na projektu koji sa 760.000 dinara finansira resorno ministarstvo, obilaze ustanove sa spiska i obeležavaju ih nalepnicama. Obezbeđenje baš onih ustanova koje nemaju rešen prilaz reaguje, ne dozvoljavajući fotografisanje objekata i stavljanje nalepnica i pored pokazanog ovlašćenja dobijenog od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku ili ih, pak, posle stavljanja skida. Kako kaže Garunovićeva, do sada je obeleženo pola ustanova sa spiska, a već je evidentno da će rezultati biti poražavajući, jer su skoro sve osnovne i srednje škole, kao i vrtići i banke nedostupni osobama sa invaliditetom. Samo najveće raskrsnice u gradu imaju adekvatno rešen prilaz, u Zdravstveni centar, opštinu, sud i poštu se može ući, dok su sve ustanove kulture u gradu, prodavnice, izuzev jednog supermarketa, sa arhitektonskim barijerama, a prilaz mitrovačkom keju je potpuno onemogućen.

- Nedavno sam bila svedok nemile scene ispred socijalnog, kada je zbog nemogućnosti da uđe za overu dokumenta mladić u kolicima poručio službeniku da izađe, na šta je stigao odgovor da zaposleni ne mogu posao obavljati na ulici. Nezamislivo je da ta ustanova od velikog značaja baš za osobe sa invaliditetom, nema rampu za invalidska kolica! Međutim, iako nam je od Fonda za zdravstvo obećano postavljanje rampe sa dvorišne strane u najskorije vreme, problem nastaje sa Fondom PIO koji deli zgradu, a sa kojim nemamo nikakvu saradnju - dodaje Garunovićeva, navodeći za dobar primer mitrovački SUP, koji je počeo postavljanje rampi.

Rampe i na keju

U Direkciji za izgradnju grada Sremska Mitrovica kažu da su upoznati sa problemima osoba sa invaliditetom, te da se intezivno radi na uklanjanju arhitektonskih barijera ispred svih ustanova u nadležnosti opštine.

- Ispred zgrade opštine je ispoštovan maksimalni ugao nagiba od šest do osam odsto na rampi iz dva kraka, dok je izgradnja rampi na ulazima u mitrovačka javna preduzeća u nadležnosti tih preduzeća. Na javnim površinama rešeni su pešački prelazi, kao i prilazi saobraćajnicama, dok planirana rekonstrukcija keja predviđa i izgradnju više rampi - kaže za „Blic" saobraćajni inženjer Obrad Vučenović iz Direkcije za izgradnju, najavljujući i gradnju novih parkinga za osobe sa invaliditetom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sremskomitrovačke osobe s invaliditetom: Omogućite nam prilaz javnim ustanovama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2008

SREMSKA MITROVICA - Škole, vrtići, Centar za socijalni rad, prodavnice, preduzeća, samo se neke od javnih ustanova u Sremskoj Mitrovici u koje osobe sa invaliditetom ne mogu da uđu jer ne postoji odgovarajući prilaz za kolica...Ni na mitrovačkim ulicama situacija nije bolja, pa samo najveće raskrsnice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.