Nemojte nas zaboraviti u Galeriji SANU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemojte nas zaboraviti" u Galeriji SANU

Stogodišnjica od početka Velikog rata u Galeriji SANU biće danas obeležena izložbom na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo dvojice učesnika tog rata - fotografa Riste Marjanovića i slikara Vase Eškićevića.

Istoričarka iz Muzeja grada Novog Sada i autorka izložbe Gordana Bulović rekla je da je za naziv izložbe "Nemojte nas zaboraviti" preuzet naslov knjige ratnog dnevnika Milana Vakanjca, srpskog oficira i dobrovoljca u Prvom svetskom ratu.

Na Solunskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << frontu, pred sam kraj rata, on je napisao poruku mladima koji će posle njih živeti.

"Mi, ratni dobrovoljci, davali smo sve od sebe, žrtvujući i svoje živote na bojištima. Sledećeg dana će opet mnogi poginuti na bojnim poljima. No, i posle nas će biti ratova, ali vi, mladi, školarci, đaci, kada budete stasali za rat i borili se za slobodu i drukčije ideje vodilje nego što su danas naše, ponesite u svojim srcima samopregor dobrovoljaca i nemojte nas zaboraviti".

Bulović je rekla da oni iz Muzeja grada Novog Sada na ovoj izložbi predstavljaju slikara Vasu Eškićevića "ne samo zato što je bio ratni slikar, već zbog ideje koja ga je dovela u Srbiju iz Rusije posle 20 godina da bi se borio za nacionalne ideale".

Ona je dodala da je sve vreme rata on pravio skice iz običnog života i da kroz njegovu životnu priču žele da ispričaju priču o ratnim zbivanjima.

Bulović je napomenula da je taj umetnik pomalo zaboravljen i neadekvatno ocenjen, ali da se njegove slike, sa ratnom tematikom, nalaze u manjem broju rasute po muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama.

Marjanović, rođen u Šapcu 1885. godine, posle otpočinjanja školovanja u Beogradu, Beču i Berlinu zaustavlja se u Parizu gde 1908. godine postaje član, a potom i urednik za ilustracije New York Heralda za Evropu.

Na poziv srpske vlade na početku Velikog rata vraća se u Srbiju kao zvanični fotoreporter Vrhovne komande srpske vojske.

Fotografiše sve značajnije događaje u ratu sve do oslobođenja. Sačuvani negativi i fotografije Riste Marjanovića uz podatke gde su i kada snimljeni su zapravo srpska ilustrovana istorija Velikog rata.

Projekat je nastao kao plod saradnje Galerije SANU sa Muzejom grada Novog Sada, Narodnim muzejom u Šapcu i Vojnim muzejem u Beogradu.

Izložbu "Nemojte nas zaboraviti" otvoriće akademik Dušan Kovačević, čini je 60 fotografija, 25 slika i 81 skica, a pred posetiocima će biti do 25. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.