Nemačko groblje ište uređenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačko groblje "ište" uređenje

SOMBOR - Nekadašnje nemačko groblje u selu Kljajićevo danas je zaraslo u šipražje i pretvoreno u divlju deponiju.

Nadgrobne spomenike razrušio je zub vremena i vandali, a tri kapele u okviru groblja skoro potpuno su urušene. U nemačkom udruženju u Somboru kažu da su u sličnom stanju i groblja u ostalim mestima. Izuzetak je jedino groblje u Riđici.

Nemačko groblje u Kljajićevu prostire se na nekoliko hektara na uzvisini pored sela. U okviru groblja bile su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tri kapele. Danas je sve to obraslo u korov i šipražje, nadgrobni spomenici su uništeni, a zapuštena uzvisina mnogima služi kao deponija smeća.

Nedopustivo je da groblje danas izgleda ovako. Nas nekoliko meštana želi da pokrene inicijativu da se nešto učini na uređenju i spasavanju onoga što je još ostalo. Kakav mi to utisak ostavljamo kada nekadašnji meštani Kljajićeva i njihovi potomci dođu i vide kako izgleda groblje - kaže meštanin Kljajićeva Branko Žiža.

Žiža je uputio dopis gradonačelniku Sombora Dušanu Joviću u kome gradskoj vlasti ukazuje na ovaj problem.

U Kljajićevu je do Drugog svetskog rata živelo uglavnom nemačko stanovništvo. Više od 2.000 njih je posle oslobođenja upućeno u logore u Gakovu i Kruševlju. Potomci Nemaca iz Kljajićeva danas žive u Nemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Americi i Australiji. U selu su ostale svega dve-tri nemačke porodice.

Nemci se zalažu za trajno rešenje

U selu Gakovo pre nekoliko godina groblje je uređeno, ali zbog neodržavanja i ono je zapušteno. Svetsko udruženje podunavskih Švaba spremno je da pomogne da se ta groblja urede, ali je potrebno da se nađe dugoročno rešenje. Rešenje nije da se neko groblje uredi, da se u to uloži novac, a da za godinu-dve sve ponovo bude isto. Mora se naći trajno rešenje, a o tome se mogu dogovoriti mesne zajednice i Svetsko udruženje podunavskih Švaba - kaže Anton Beck, predsednik Humanitarnog udruženja Nemaca „St Gerhard" u Somboru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.