Nema smeštaja za turiste

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema smeštaja za turiste

SREMSKA MITROVICA - Sremska Mitrovica sa jednim trošnim hotelom u centru grada i jednim na periferiji ne može da primi turiste koji dolaze u obilazak antičkog grada Sirmiuma. Nadležni u gradskoj upravi obećavaju podršku svim zainteresovanim za dobijanje sredstava od Ministarstva ekonomije, koja bi uložili u izgradnju i razvoj smeštajnih kapaciteta.

Ljiljana Radovanović vlasnica turističke agencije „Aniturs" kaže da godišnje kroz Sremsku Mitrovicu prođe 7.000 turista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta sve se svodi na tranzitni turizam, jer gosti odsedaju u Beogradu ili Novom Sadu, kaže Radovanovićeva.

-Već godinama naša agencija uspešno dovodi turiste i đake iz cele zemlje, u saradnji sa velikim turoperaterima iz zemlje i inostranstva. Pored obilaska antičkih lokaliteta carskog grada Sirmiuma i Muzeja Srema, zainteresovani su za obilazak Specijalnog rezervata prirode Bara Zasavica, koji se nalazi na deset kilometara od grada, kao i fruškogorskih manastira, dodaje ona.

Ljiljana Radovanović kaže da grad Sremaska Mitrovica na taj način ostaje bez značajnih sredstava, koja bi se slila u ugostiteljstvo, zanatstvo i druge uslužne delatnosti.

Da bi to postigli ozbiljnoj klijenteli treba da ponudimo kvalitetne uslove smeštaja. Veliki problem, prema njenim rečima, predstavlja i izostanak organizovane turističke ponude kroz postojanje vodičke službe, suvenirnica, propratnih brošura, kao i kvalitetnih kulturnih sadržaja u samom gradu.

-Realizacijom projekta natkrivanja Carske palate 2010. godine očekujemo reku turista, ali je pitanje gde ih smestiti. I sada u jednoj grupi imamo po tri autobusa posetilaca, koje nemamo gde da smestimo, ukazuje Radovanovićeva.

Dugo najavljivana obnova hotela '’Sirmijum’’ u centru grada, koji je privatizovan 2004.godine po ceni od 18,5 miliona dinara, stalno se odlaže, jer je za rekonstrukciju potrebno čak milion evra. Drugi mitrovački hotel '’Srem’’, koji takođe datira iz sedamdesetih godina prošlog veka, nalazi se na periferiji grada u sklopu Kazneno-popravnog zavoda. On raspolaže sa svega 17 soba, koje su preko godine uglavnom zauzete. Poslovna klijentela i putnici namernici smeštaj eventualno još mogu naći u tri mala privatna pansiona.

Grad zove investitore

Branislav Nedimović, gradonačelnik, kaže da je lokalna samouprava svesna nedostatka smeštajnih kapaciteta.

- Zato smo spremni da pružimo podršku svim zainteresovanim u dobijanju podsticajnih sredstava od Ministarstva ekonomije i turizma za izgradnju hotela i pansiona. Nadamo se da će se u narednom periodu situacija popraviti, te omogućiti smeštaj turistima bez kojih nema privrednog napretka grada - rekao je Nedimović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.