Nema mesta za 2.000 dece u vrtićima

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema mesta za 2.000 dece u vrtićima

Posle objavljivanja rang-lista u predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo", roditelji oko 2.000 mališana moraće da potraže neki novi smeštaj za svoje mezimce. Iako je postalo uobičajeno da se tokom leta za deo prekobrojnih obezbede dodatna mesta u ovoj ustanovi, najčešće povećavanjem broja dece u grupama preko propisanog, većina roditelja će ove godine morati da decu upiše u privatne vrtiće ili unajmi bebisiterke, što će njihov budžet opteretiti u proseku za 100 evra mesečno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Najtraženiji je ove godine bio smeštaj u objektima na Novom naselju, Detelinari i u okolini Železničke stanice.

- Zaista je postalo pravo čudo dobiti mesto u vrtiću. Nama nije uspelo ove godine. Iskreno se nadam da će tokom leta neko odustati, da bih mogla da upišem ćerkicu u vrtić. Ako ne, moraću da razmislim o privatnom vrtiću jer i suprug i ja radimo puno radno vreme i ne možemo da se uskladimo, a roditelji nam ne žive u Novom Sadu, pa ni „baka servis" ne dolazi u obzir - kaže za „Blic" J.P., majka petogodišnje devojčice.

Vlasnici privatnih vrtića, kako navode, spremno su dočekali objavljivanje rang-lista u PU „Radosno detinjstvo". Cene boravka dece u njihovim objektima su od 70 do 150 evra i zavise od toga da li je u pitanju celodnevni boravak, u koji je uključena hrana, što je gotovo duplo više od cene u „Radosnom detinjstvu". Ponuda privatnih vrtića je slična kao u državnim: preventivna zdravstvena zaštita dece, specijalni obrazovni programi kroz razne radionice i igraonice, ali imaju i besplatan prevoz, bazen i male zoološke vrtove. Za razliku od državnih, u privatnim vrtićima se radno vreme prilagođava radnom vremenu roditeljima.

- Radimo u objektu koji je namenski adaptiran za potrebe vrtića, sa svim bezbednosnim merama. Obezbedili smo stalnu pedijatrijsku zaštitu, a hranu donosimo iz restorana koji ima sertifikat za pripremu obroka za decu. Naša prednost je i 600 kvadratnih metara ograđenog i potpuno bezbednog dvorišta - ističe Jovan Laušević, vlasnik vrtića „Leptirić" koji se nalazi blizu Železničke stanice.

Roditeljima koji traže mesto za dvoje dece specijalni popust nude u vrtiću „Cvrčak" na Novom naselju, a u vrtiću „Patuljak" u Veterniku deci je na raspolaganju bazen, ali i mini zoološki vrt domaćih životinja.

- Radimo od sedam ujutru do devet uveče i subotom po potrebi, a sve vreme sa decom radi stručni kadar, od medicinske sestre do psihologa i pedagoga - tvrdi Snežana Francuski, vlasnica vrtića „Puž" u Adamovićevom naselju.

U vrtiću „Kornjačica" na Satelitu starija i mlađa deca su podeljena u dva posebna objekta. Iza njih je 14 godina iskustva u radu sa decom, a organizuju dramske i likovne radionice, te rad na računaru i učenje engleskog jezika. Do vrtića „Mali princ" na Grbavici organizovan je i besplatan prevoz, a hrana se priprema u sopstvenoj kuhinji.

- Roditelje najviše interesuje stručnost i broj ljudi koji rade sa decom, raspituju se za programe koje sprovodimo, a na prvom mestu im je bezbednost dece. Trudimo se da im u svakom slučaju maksimalno izađemo u susret - ističe Vesna Sentin, vlasnica vrtića „Mali princ".

Pored privatnih vrtića, roditeljima su na raspolaganju i bebisiterke koje čuvanje dece naplaćuju od jednog evra na sat, odnosno 10 evra za jedan radni dan. Ipak, većina roditelja nije oduševljena ovom opcijom, jer klasične bebisiting agencije ne postoje, pa su prinuđeni da se oslanjaju na preporuke i svoj utisak o potencijalnoj bebisiterki svog deteta.

Ima mesta za predškolce

Na ovogodišnjem konkursu u vrtiće PU „Radosno detinjstvo" primljeno je 1.739, a ostalo još 1.350 slobodnih mesta za poludnevni boravak za predškolce. Roditelji primljene dece treba da se jave u Službu socijalne zaštite ove ustanove kako bi do 13. juna potpisali izvod iz pravilnika i upisnicu. Ukoliko roditelj ne potpiše izvod iz pravilnika, smatraće se da je odustao od prijema i upisa.

Privatni vrtići

Vrtić Cena Kapacitet Broj

„Leptirić", Karađorđeva 61 120-150 evra 25 2

„Cvrčak", Rodoljuba Čolakovića 14 80-120 evra 30-40 2

„Cvetić", Pasterova 24 110 evra 20 2

„Patuljak", Slobodana Selenića 25, 100 50 3

„Kornjačica", Stefana Hristića 20 70-135 evra 35 3

„Puž", Laze Nančića 7 150 evra 80 4

„Mali princ", Somborska 61 120-145 evra 75 11

cene su u evrima, a plaća se u dinarskoj protivrednosti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.