Nedostatak kardiologa odlaže preglede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak kardiologa odlaže preglede

Majka čije dete više od šest meseci ne može da dobije termin za kontrolni pregled kod kardiologa u novosadskom Domu zdravlja ističe za RTV da je razlog za to što u toj ustanovi radi samo jedan dečji kardiolog.

Kako navodi, radi samo jednom nedeljno četiri sata.

Larisa Onodi u junu prošle godine tražila je da joj zakažu kontrolni pregled kod dečjeg kardiologa u Domu zdravlja. Nakon šest meseci, pošto joj nije javljen termin, ponovo se obratila toj ustanovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde joj je rečeno da se javi u aprilu, kako bi zakazala pregled.

"Ako dobijemo termin u junu, ako nas pozovu u aprilu, e onda je to već nekih šest meseci nakon termina, to već nije u redu", kaže Onodi.

"Imamo samo jednog dečjeg kardiologa, trenutno je naša doktorka koja je dečji kardiolog na javnoj funkciji i dolazi da radi po jedan dan u našu ustanovu zahvaljujući njenom razumevanju i našem sa druge strane. Inače, mi kao ustanova primarne zdravstvene zaštite nemamo obavezu da imamo subspecijalistu tako da u budućnosti verovatno nećemo ni imati dečjeg kardiologa", kaže dr Ljerka Popov, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost, DZ "Novi Sad".

Obrazloženje iz Doma zdravlja ne umiruje roditelje koji su zabrinuti zbog perioda koji prođe dok ne uspeju da zakažu pregled za dete.

"Ne vidim to kao problem naše ustanove pošto mi nismo u obavezi da imamo subspecijalistu dečjeg kardiologa, to mora da se reši na nivou grada, pokrajine, Novom Sadu je potrebna opšta bolnica koju nema decenijama unazad i problemi se samo gomilaju", kaže dr Popov, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost, DZ "Novi Sad".

Iako je pravo pacijenta da, ukoliko zdravstvena ustanova ne može da pruži uslugu u roku od 30 dana, dobije potvrdu s kojom može besplatno da uradi pregled u nekoj privatnoj ustanovi, to pravo se teško ostvaruje. A zbog situacije na primarnom zdravstvenom nivou, to se uglavnom odražava i na tercijalnom nivou, odnosno u Dečijoj bolnici na koju upućuju pacijente.



O toj temi za RTV je govorila i dr Ljubica Georgijević, dečiji kardiolog sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.