Ne radi jedini aparat za kolonografiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne radi jedini aparat za kolonografiju

Jedini aparat u Vojvodini koji može da obavi specifičan pregled debelog creva, tačnije rendgensku kolonografiju, koji između ostalog služi i za dijagnostikovanje karcinoma debelog creva, već više od dva meseca ne radi. U Kliničkom centru Vojvodine kažu da popravku usporava procedura javne nabavke i da aparat sigurno neće biti u funkciji do kraja ove godine.

S obzirom na to da su joj oba roditelja umrla od karcinoma debelog creva, Dubravka Otić rešila je da obavi preventivni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregled. Zbog toga što je pregled bolan, kolonoskopiju je uradila privatno sa anestezijom i platila 200 evra. Međutim, tom prilikom nisu uspeli da obave pregled do kraja, pa su je, da bi otklonili sumnje na bolesti, upututili na kolonografiju u Kliničkom centru Vojvodine.

Pregled kod privatnika i još jedan izdatak za kućni budžet Dubravke Otić, koja je zajedno sa suprugom ostala bez posla, u ovom momentu jedino je rešenje za otklanjanje sumnje na karcinom debelog creva. U Kliničkom centru Vojvodine, kažu da je popravka aparata u toku, ali da zbog sporosti procedure javne nabavke ne mogu sa sigurnošću da kažu kada će proraditi. Sigurno je da do Nove godine neće. Dubravki, kao i drugim pacijentima u Vojvodini, koji čekaju na taj pregled, svaki dan je važan, pa se pita gde je prevencija u praksi, o kojoj svi toliko govore.

"Mmislim da se silne pare troše na prevenciju a aparati se ne popravljaju, bolje te pare što se troše na reklame, da se troše na popravku aparata pa da pacijenti imaju neke koristi pa da pacijenti imaju neke koristi", kaže Dubravka Otić.

Kako smo saznali, rendgenski aparat sa skopijom, kojim može da se obavi ta vrsta pregleda, postoji samo u Kliničkom centru Vojvodine. Ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, domovima zdravlja, kao ni u Institutu u Sremskoj Kamenici, nemaju taj aparat. To znači da pacijentima ostaje da sačekaju da se onaj u Kliničkom centru popravi, ili da pregled obave u privatnoj praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.