Navodnjava se samo 1,3 odsto oranica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navodnjava se samo 1,3 odsto oranica

Udeo navodnjavane površine u Srbiji, u odnosu na ukupno korišćenu poljoprivrednu površinu, tokom 2014. godine, iznosio je 1,3 odsto, a u odnosu na površinu pokrivenu sistemima za navodnjavanje 57,7 odsto, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku.

Prošle godine u Srbiji je navodnjavano ukupno 44.882 hektara zemljišta, od ukupno 77.843, koji su obuhvaćeni sistemima za navodnjavanje.

Najzastupljeniji tip navodnjavanja, kao i 2013. godine, bilo je navodnjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veštačkom kišom. Od ukupne navodnjavane površine - orošavanjem se navodnjava 94,1 odsto površine, površinski se navodnjava 0,3, a kapanjem 5,6 odsto.

Za navodnjavanje je korišćeno ukupno 50,59 miliona kubnih metara vode za navodnjavanje, od čega se najviše vode crpelo iz vodotokova - 94 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Navodnjavano svega 1,3% njiva

Izvor: B92, 11.Jan.2015

Udeo navodnjavane površine, u odnosu na ukupno korišćenu poljoprivrednu površinu, tokom 2014. iznosio je 1,3 odsto, pokazuje analiza Zavoda za statistiku...Prošle godine u Srbiji je navodnjavano ukupno 44.882 hektara zemljišta, od ukupno 77.843, koji su obuhvaćeni sistemima za navodnjavanje...Najzastupljeniji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.