Naučni skup o Njegošu u Matici srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup o Njegošu u Matici srpskoj

Njegošev odbor Matice srpske organizuje danas naučni skup "Knjige o Njegošu" želeći da podseti na veliki značaj 1847. godine za srpsku duhovnost, jezik, književnost i kulturu.

Te godine izašlo je iz štampe prvo izdanja "Gorskog vijenca", ali je štampan i Vukov prevod Novog zavjeta, izašle su "Pešme" Branka Radičevića, a Đuro Daničić objavio je "Rat za srpski jezik i pravopis".

To će biti prvi skup na kojem će pažnja biti usmerena na dela duhovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pisaca, istoričara književnosti i drugih naučnika koji su izučavali Njegoša kao pesnika, vladiku i vladara.

Odabrane su knjige o Njegošu koje su napisali Ivo Andrić, Milosav Babović, Nikolaj Velimirović, Edvard Denis Goj, Jovan Deretić, Milovan Đilas, Milo Lompar, Mišel Oben, Branislav Petronijević, Miodrag Popović, Pavle Popović, Anica Savić Rebac, Isidora Sekulić, Slobodan Tomović, Miron Flašar i Alojz Šmaus.

Na svečanom otvaranju u Matici srpskoj, na dan Njegoševog rođenja, govoriće episkop bački Irinej, predsednik Matice srpske profesor Dragan Stanić i urednik Njegoševog zbornika Matice srpske akademik Miro Vuksanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.