Na transplantaciju bubrega u KCV čeka 175 pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na transplantaciju bubrega u KCV čeka 175 pacijenata

Skupština Srbije usvojila je novi zakon o transplantaciji organa, kojim se predviđa da smo svi odmah po rođenju donori, ukoliko to pismenim putem, za života, ne odbijemo. Osnovni razlog za donošenje zakona je povećanje donacije organa, jer je naša zemlja među poslednjima u Evropi po broju donora.

Trenutno, na listi čekanja Kliničkog centra Vojvodine ima 175 pacijenata koji čekaju bubreg, a vreme čekanja je preko pet godina. Transplantacioni tim Vojvodine obučen je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << presađuje skoro sve kao i bilo koji centar u svetu.

"Sve transplantacije imaju uspeh, zato se i rade. To je najsavršeniji tip lečenja. Ono što je najveće naše iskustvo, je transplantacija bubrega, jetre i koštane srži. Radili smo nedavno i rožnjaču, dakle i to je 100 odsto uspešna operacija", kaže vaskularni hirurg i načelnik urgentne hirurgije KCV Dragan Nikolić.

Jedna od novina novog zakona je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva, a samim tim i smanjivanje lista. Zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da se u pismenom obliku izjasni da ne želi da bude donor, ili da to uradi porodica nakon smrti.

Srbija trenutno ima od 4 do 6 donora na milion stanovnika, što nas stavlja na začelje u Evropi, dok susedna Hrvatska ima 40 donora na milion stanovnika.

Osnovno načelo donorstva je da su 20 odsto veće šanse u životu da vam zatreba organ, nego da budete donor, tako da se nadamo da će novi zakon smanjiti liste čekanja i pružiti novu nadu onima koji čekaju organ i novu šansu za život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.