Na somborskim njivama nikad manje repe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na somborskim njivama nikad manje repe

Setva šećerne repe je u toku, ali ovog proleća repe na njivama u Somboru i okolini biće manje nego ikada, jer su mnogi proizvođači odustali od ove proizvodnje. U Svetozaru Miletiću nekada je sejano i više od 200 jutara repe, a ovog proleća repu će zasejati samo dva proizvođača.

"Tu imamo neku, da kažemo, sigurnost. Više ni to nije kao što je nekada bilo, ali ipak koliko-toliko to je i dalje najsigurnija proizvodnja ", kaže Pero Tomić.

"Ako sve bude kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba biće 35 euro centi po kilogramu. Da bi tu cenu postigli treba da bude dobra digestija, da ne bude nečistoća. Onda možemo računati i na stimulaciju, pa i ukupno na tih 35 evro centi po hektaru", kaže Ištvan Lacko.

Pero Tomić setvu repe još nije počeo jer čeka kakvu takvu kišu, a Ištvan Lacko je setvu počeo iako kaže da kiše već sada treba barem 10 do 15 litara .

"Sada izgleda da ćemo nadrljati, jer kiše nema. Čekali smo da padne barem nešto kiše, ali nema ni izgleda pa smo danas počeli setvu. Zemlja je suva, pa ćemo videti da li će i kakvo će biti nicanje", kaže Lacko.

Naši sagovornici jedini u Svetozaru Miletiću istrajavaju u proizvodnji repe, ali kažu i oni su u dilemi sejati repu ubuduće ili ne.

"Sejem više od 20 godina repu i nikako da odustanem. Razmišljao sam ove godine, ali ipak neću. Ne može se planirati proizvodnja samo na osnovu jedne godine", kaže Lacko, koji će ovog proleća posejati oko 35 jutara repe.

"Šećerane su nam ove godine izašle u susret iza polovinu njiva posejanih repom dobićemo seme gratis. Sa proizvodnjom repe počeo je moj otac pre 25 godina i njega je šećerna repa podigla, ali ovih poslednjih godina je to na ivici rentabilnosti", kaže Tomić, koji planira setvu na oko 18 jutara.

Ipak mnogi proizvođači ovog proleće neće sejati repu. U somborskim zadrugama koje ugovaraju proizvodnju kažu da će setva biti prepolovljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.