NUNS: Drecun pritiska Tužilaštvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Drecun pritiska Tužilaštvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog političkih pritisaka i direktnog mešanja u rad Tužilaštva za ratne zločine.

Povodom tvrdnje poslanika Milovana Drecuna da je Tužilaštvo u predmetu "Mediji i govor mržnje" odustalo od prikupljanja podataka i dokaza i da je iz tog razloga on stavljen ad akta, što je Tužilaštvo javno demantovalo, NUNS ocenjuje da je na delu novi politički pritisak na pravosuđe.

Drecun je očigledno obmanuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnost tvrdeći da je Tužilaštvo odustalo od predmeta koji je iniciran krivičnom prijavom NUNS podnetom u julu 2009. godine protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo u vreme ratnih sukoba i raspada SFRJ, navodi se u saopštenju.

U saopštenju NUNS osuđuje i pretnje upućene zameniku tužioca Brunu Vekariću i njegovoj porodici i ocenjuje da takve pretnje indirektno podgreva i Drecun neprimerenim izjavama o Vekariću.

U demantiju Tužilaštva ukazuje se da je Drecun, nazivajući taj predmet "čistom glupošću", prevideo činjenicu da se u predistražnom postupku i dalje utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142 st.1 KZ SRJ i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 st.1 KZ SRJ.

Pored toga, Tužilaštvo ukazuje da je Drecun, kao predstavnik zakonodavne vlasti, korišćenjem svog položaja, grubo prekršio član 129. Zakona o Javnom tužilaštvu, tako što je, mešajući se neposredno u predmete, ugrozio samostalnost u radu Tužilaštva za ratne zločine, napominje NUNS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.