NASA na Marsu! (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA na Marsu! (VIDEO)

NASA-ina bespilotna letjelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani u, prenosi Rojters.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutrašnjem krugu Sunčevog sistema.

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanju podataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NASA objavila sliku površine Marsa

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2018

NASA bespilotna letjelica InSight sinoć je sigurno sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete. NASA je objavila i novu fotografiju koja prikazuje površinu Marsa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.