Mural srpskog vladike i pesnika Lukijana Mušickog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mural srpskog vladike i pesnika Lukijana Mušickog

Koliko podataka znate o ličnosti čije ime nosi vaša ulica? Mnogi ljudi ne znaju ni kojom profesijom se bavila, a kamoli kako je izgledala ta poznata ličnost. Taj problem ubuduće neće imati stanovnici ulice Lukijana Mušickog, s obzirom na to da je u toj ulici naslikan mural srpskog vladike i pesnika. 

Njegov autor je Nenad Ignjatov, koji je završio akademiju umetnosti, inače naš kolega snimatelj, čije kadrove često gledate u Novosadskim razglednicama.

U realizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ideje o oslikavanju murala Lukijana Mušickog, Nenad je, kaže, krenuo još pre dve godine, ali su ga u tome sprečile obaveze. Kako ga je grizla savest, ovih dana on je ponovo uzeo četkice i boje u ruke i priveo kraju svoje delo.

"Jednostavno oduvek sam imao želju da se jedan od mojih murala nalazi na zidovima u Novom Sadu. Jednog dana sam samo odlučio da idem od kuće do kuće i pitam ljude, naravno nije mogla to svaka kuća da bude nego kuća koja ima prazan jedan veliki zid, da mural bude vidan i interesantan", kaže Nenad.

Uz vlasnike kuće, ovu ideju podržala je i Mesna zajednica Žitni trg, zahvaljujući kojoj je Nenad dobio deo sredstava za kupovinu boja. Reakcije stanara i prolaznika su, kako kaže, uglavnom pozitivne... u šta se uverila i naša ekipa...

"Sviđa mi se ideja, sama ulica ima naziv, a slučajnost je i da sam ja išao u školu Lukijana Mušickog u Temerinu, nadam se da će biti murala na još mesta, jer ove stvari ukrašavju naš grad... Naš grad ima lepe građevine i treba da ga krasi nešto što je lepo, a ne neki ružni tekstovi i pogrdi stihovi i tako to", kažu sugrađani.

Iako su u vreme Lukijana Mušickog njegove stihove i deca govorila napamet, danas se možda i ne zna dovoljno o čoveku koji je bio među najučenijima i koji je propagirao ideju da narodni jezik bude i jezik književnosti.

Ono što ja znam jeste da je bio srpski vladika i pesnik, da je uveo neka slova... da je iz Temerina... da tamo ima i škola po njemu...", kažu Novosađani.

Ukoliko vas ovaj mural navede da saznate nešto više o delu Lukijana Mušickog ili vas bar razveseli dok prolazite njegovom ulicom, autor murala Nenad Ignjatov uspeo je u svojoj misiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.