Moraju da plate sve rate za otkup stana

Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moraju da plate sve rate za otkup stana

SREMSKA MITROVICA - Agencija za privatizaciju zatražila je od 30 porodica bivših radnika fabrike celuloze i papira ''Matroz'' u Sremskoj Mitrovici da hitno isplate preostale rate za otkup stanova sa rokom do 15. februara 2009.godine. Radnici su se uplašili da će i vrednost njihovih stanova biti uračunata u stečajnu masu, pa su se obratili Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, gradonačelniku i zameniku gradonačelnika, odakle im je obećana pomoć.

- Za ovu montažnu kućicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 49 kvadrata u Ilirskoj 42 potpisao sam ugovor o otkupu sa ''Matrozom'' 1999. godine i od svake plate mi je odbijano po 600 dinara. Kako je kuća izgrađena još 1964. godine u ugovoru stoji da je njena vrednost 29.000 dinara. Međutim, u pravnoj službi prošle godine sam saznao da je vrednost valorizovana najpre na 1.500, a dve nedelje kasnije na 5.000 evra! Prvu sumu sam pozajmicama nekako i mogao da otplatim, ali za ovu drugu para nemam - priča Bogosav Bogosavljević, koji sa dvoje dece živi od penzije pokojne supruge.

Trideset mitrovačkih porodica zahvatila je panika, kada su 18. decembra dobile pismena obaveštenje Agencije za privatizaciju, u kojima stoji da moraju da do 15. januara moraju da se izjasne o jednokratnoj isplati otkupne cene stana iz ugovora da bi preostali iznos uplatili do 15. februara ''imajući u vidu odluku o bankrotstvu i zaključak stečajnog sudije o unovčenju stečajne mase".

- Do sada je propalo šest prodaja ''Matroza'' i pošto nemaju para, sada su gospoda iz Agencije za privatizaciju odlučila da nas isteraju na ulicu, a naše stanove prodaju i tako napune kasu za troškove stečajnog postupka. Mojoj porodici je ostalo još 20.000 evra za otplatu. Pre neki dan sam dobio 120.000 dinara iz Fonda solidarnosti i sve je na dugove otišlo. Neka nam država isplati otpremnine, pa ćemo i mi isplatiti stanove - kaže Gojko Pavlović, bivši sekretar sindikata ''Matroza''.

Šestočlana porodica Mitrović živi u dvosobnom stanu u čiji otkup je ušla 2003. godine. Đorđe Mitrović sa 36 godina staža u ''Matrozu'' kaže da se boji za dvoje unučića da usred zime ne ostanu bez krova nad glavom.

Besplatna pravna pomoć

Delegacija radnika '’Matroza’’ prošle nedelje boravila je u Beogradu na sastanku sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, koji im je obećao pomoć u najkraćem roku. Takođe, radnici su se obratili za pomoć i Branislavu Nedimoviću, gradonačelniku Sremske Mitrovice i Srđanu Kozlini, zameniku grdonačelnika, odakle je stiglo uveravanje da će im opština omogućiti besplatnu pravnu pomoć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.